Plågade ihjäl 50 kor – får samhällstjänst

1 av 3 | Foto: POLISEN
Avmagrade kor hittades på gården, utöver många redan döda djur.
NYHETER

När länsveterinären kom till gården möttes hon av en vidrig syn.

Där låg minst 50 döda och förruttnade kadaver – ytterligare 20 kreatur fick avlivas direkt och sedan ytterligare ett 15-tal.

Nu har bonden i Västerbotten dömts för djurplågeri.

Ingen hade anat något innan djurskyddshandläggare besökte bondens gård i Västerbotten 2 oktober 2014.

Där och då uppdagades ett långvarigt djurplågeri som begåtts på ett ett par av bondens gårdar.

En hage för ungtjurar bestod av en enda sörja av gödsel, enligt det veterinärutlåtande som skrevs. Där hittades flera döda djur, varav många bedömts ha varit döda under en längre tid. Även avmagrade djur i dåliga tillstånd fick avlivas direkt.

Låg ruttna

Ett annat ungdjursstall hittades ett 30-tal döda djur, i olika grad av förruttnelse.

Länsveterinär Anneli Grip Hansson var på plats samma dag efter att ha pratat med djurskyddshandläggarna. Trots lång erfarenhet greps hon scenerna hon mötte.

– Jag har arbetat med detta i över 20 år och man upplever då ett och annat, men detta är trots allt det värsta ärendet jag sett, säger hon till Aftonbladet.

Totalt upptäcktes ett 50-tal döda djur på de två gårdarna. Ytterligare ett 20-tal var så pass illa däran att de fick avlivas direkt. I efterhand fick ytterligare ett 15-tal djur avlivas.

– Det är ett djupt tragiskt ärende. Det är ju extremt ovanligt då de allra flesta djurhållarna sköter sina djur på ett utmärkt sätt, säger Anneli Grip Hansson.

Bonden, med många års erfarenhet, har nu ett drygt år efter upptäckten dömts i Umeå tingsrätt.

Fick samhällstjänst

Tingsrätten har dömt honom till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst för djurplågeri, motsvarande ett års fängelse om tingsrätten istället valt att utdöma fängelsestraff.

Tingsrätten har tagit hänsyn till att bonden varit mycket ångerfull och själv varit drabbad av ett flertal personliga problem under tiden som lett fram till misskötseln och djurplågeriet.

Redan i april 2014 ska de första djuren dött, har bonden själv uppgett i förhör med polisen. Sedan hade situationen eskalerat under sommaren och kulminerat till hösten, när det slutligen upptäcktes.

Det har även utfärdats djurförbud för den dömde mannen.