Över 600 flyktingar räddade ur Medelhavet

NYHETER

Under fyra veckor i höst har Aftonbladet varit på plats på den grekiska ön Samos för att bevaka flyktingströmmen över Medelhavet – och livsfaran de som flyr utsätter sig för på havet.

Vi har följt Sjöräddningssällskapet och deltagit i räddningsinsatser ombord på de Gula Båtarna.

Aftonbladets reportrar Kenan Habul, Carina Bergfeldt, Erik Wiman och Robert Aschberg har tillsammans med fotograferna Andreas Bardell och Peter Wixtröm deltagit i räddningsarbetet på Sjöräddningssällskapets två båtar på Samos och samtidigt rapporterat från flyktingkatastrofen på Medelhavet.

Gula båtarna kom på plats i oktober.

Över 600 flyktingar – kvinnor, män och barn – har räddats ur Medelhavet av sjöräddarna på Gula båtarna under den här tiden.

FAKTA

Gula båtarna

■ ■ Gula båtarna är ett projekt startat av Sjöräddningssällskapet och mediebolaget Schibsted med syftet att rädda liv i området kring Samos i Medelhavet.

■ ■ Båtarna är i den så kallade Victoriaklassen, särskilt framtagna för insatser till havs. De är tolv meter långa och självrätande, de ska alltså vända sig rätt om de slår runt. De är testade för att kunna rädda 60 människor.

■ ■ Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation, driven av frivilliga sjöräddare som funnits sedan 1907. När de har jour är de ständigt beredda. Går larmet ska de vara i båten och på väg ut ur hamnen på mindre än 15 minuter.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

■ ■ Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Aftonbladet