FN-svensken frias

NYHETER

Svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass gjorde inte fel när han larmade om att medlemmar i den fredsbevarande styrkan i Centralafrikanska republiken begått sexövergrepp på barn. Det slår en oberoende FN-utredning fast idag, enligt SVT Nyheter.

I FN-utredningen konstaterar man att Anders Kompass inte begick några allvarliga fel och att han ska ha handlat inom gängse rutiner när han informerade franska åklagare om misstankarna, skriver SVT Nyheter.

I rapporten framgår det istället att Kompass agerande var i linje med hans arbetsroll.

Avslöjade sexövergrepp på barn

Bakgrunden till utredningen är den rapport som Anders Kompass, högt uppsatt chef för FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève, tagit del av angående situationen på ett flyktingläger i Centralafrikanska republiken. I rapporten fann nämligen Kompass att flera barn hade våldtagits och tvingats till sex av medlemmar som ingick i den av Frankrika ledda fredsbevarande styrkan.

Ytterligare utredningar väntar

Kompass togs ur tjänst efter uppmärksammandet för att ha läckt en intern rapport och franska åklagare inledde en utredning. Och ännu är Anders Kompass inte helt rentvådd. Det pågår exempelvis även en annan intern FN-utredning mot Kompass och det är oklart när den presenteras.

ARTIKELN HANDLAR OM