Strid om vilka som ska leda Grön ungdom

NYHETER

I februari ska Grön ungdom välja nya språkrör.

Nu sällar sig en ny kandidat till de som vill ta över - Klara Lidman, 20.

– Vi måste bredda våra målgrupper för att bli ett förbund för alla och ha ännu mer politisk debatt i förbundet, säger hon.

På Grön ungdoms kongress i februari ska Grön ungdom välja nya språkrör när Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt slutar. De senaste åren har förbundet växt och påverkat Miljöpartiet i flera frågor.

Flera kandidater har redan presenterat sin kandidatur för att ta över, bland dem Hanna Lidström, i dag ledamot i Grön ungdoms styrelse. Men även Klara Lidman, 20, kanslichef för ungdomsförbundet, tar nu sikte på att bli språkrör. Även hon sitter i förbundsstyrelsen och har feminism som politiskt ansvarsområde.

– Våra tre mest prioriterade frågor är klimat, feminism och migration. Det är de viktigaste frågorna i politiken och jag tror att jag skulle vara bra på att föra fram dem på ett bra sätt, säger hon.

”Viktigt att föra ut egen politik”

Klara Lidman menar att något som skiljer henne från de andra kandidaterna är att hon tydligare lyfter fram att Grön ungdom har en ny roll att spela när Miljöpartiet sitter i regeringen för första gången.

– Det innebär en förändringsprocess för ungdomsförbundet. Vi håller på och går från en underorganisation till en sidoorganisation. Vi har tagit fram ett eget politiskt program som ska klubbas samtidigt som vi väljer språkrör i februari. Det gäller att hitta balansen mellan att föra ut egen politik men samtidigt se till att ha en närhet till moderpartiet, säger hon.

Att MP sitter vid makten innebär enligt Klara Lidman att ungdomsförbundet har en viktigare roll att spela.

– Det gör oss till en mer relevant politisk aktör, vi kan påverka partiet både internt och externt. Vi är en en tredjedel av partiets medlemmar och har en stark röst om vi skulle kritisera partiet i någon fråga eller om vi driver på. Nu kan vi påverka vilken politik som genomförs i Sverige.

Flera kandidater

Hon menar samtidigt också att Grön ungdom måste bredda sig och nå nya målgrupper.

– Vi måste bredda våra målgrupper för att bli ett förbund för alla och ha ännu mer politisk debatt i förbundet. Under mitt språkrörsskap kommer vi också utmana MUF och SSU i kampen om att vara det största ungdomsförbundet och som får flest röster i skolvalen.

Dessutom kandiderar Mårten Roslund och Alrik Altvall till att bli språkrör. Enligt Grön ungdoms stadgar måste minst ett av språkrören vara en kvinna.