Nytt hjärta försvann och patient blev utan

Foto: FRODE HANSEN/VG
Rikshospitalet i Oslo.
NYHETER

Den äldre mannen skulle äntligen få ett nytt hjärta. Läkarna öppnade bröstkorgen och tog ut det gamla hjärtat. Men inget nytt hjärta kom. Och några veckor senare var mannen död.

– Systemet har fungerat i 40 år men det misslyckades tyvärr flera gånger i det här fallet, säger doktor Arnt E. Fiane, chef för hjärt-, lung- och kärlkliniken vid Rikshospitalet i Oslo, till VG.

Historien som kom att få ett tragiskt slut började som en rutinmässig organdonation. En äldre man var hjärtsjuk och skulle få ett nytt hjärta donerat. Han sövdes ner, läkarna öppnade bröstkorgen och tog ut det gamla hjärtat. Sedan väntade de – men inget hjärta kom. Det hade istället blivit skickat till en annan patient på ett annat sjukhus.

– Systemet har fungerat i 40 år men det misslyckades tyvärr flera gånger i det här fallet, säger överläkaren Arnt E. Fiane, chef för hjärt-, lung- och kärlkliniken vid Rikshospitalet i Norge till VG.

”Pratade förbi varandra”

Arnt E. Fiane var ansvarig för det läkarteam som begick misstaget. Han berättar för VG att han är väldigt ledsen över det som skett. Och enligt honom ska det ha tagit tre timmar från det att mannen fördes in i operationssalen till det att läkarna fick besked om att hjärtat skickats till en annan patient.

– Man pratade förbi varandra och det har tagits beslut utan att alla ansvariga varit inblandade, säger han.

Utan hjärta i ett dygn

Mannen förblev utan hjärta i ett dygn tills det att de fick tag i ett nytt hjärta. Enligt Arnt E. Fiane försämrades mannens tillstånd av att ligga ett dygn utan hjärta och några veckor senare avled han av komplikationerna som medföljde. Ärendet har nu anmälts till Statens helsetelsyn (Norges motsvarighet till Inspektionen för vård och omsorg) och polisen.

– Vi har haft inspektörer på plats från Statens helsetilsyn och ärendet utreds. Det är allt vi kan säga nu, säger kommunikationsdirektören vid Statens helsetilsyn Nina Vedholm till VG.