Hatad börsvalp gripen för ekonomisk brottslighet

1 av 6
NYHETER

Affärsmannen Martin Shkreli har kallats USA:s och nätets mest hatade man. Detta efter att han höjt priset på livsviktig medicin med över 5 000 procent.

I morse greps han i sin bostad misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Tidigt på torsdagsmorgonen greps den 32-årige vd:n av USA:s federala polis, FBI, i sin bostad på Manhattan i New York, rapporterar Bloomberg.

Martin Shkreli blev internationellt ökänd och fick utstå en global hatstorm när han i höstas höjde priset på läkemedlet Daraprim med 5 500 procent.

Läkemedlet används bland annat för att behandla toxoplasmos, vilket kan medföra hjärnskador hos foster om den gravida kvinnan smittas, och personer med nedsatt immunförsvar såsom hiv-patienter och cancersjuka.

I augusti köptes preparatet upp av hans företag Turning Pharmaceuticals. Som vd och grundare för det lilla men omstridda läkemedelsföretaget genomförde han i september den rejäla prishöjning.

Från att ha kostat 108 kronor per tablett gick medicinen plötsligt loss på 6 000 kronor per tablett.

”Ett företag som försöker överleva”

Prishöjningen fick både börsen och tidigare utrikesministern Hillary Clinton att rasa, men Martin Shkreli ställde sig frågande till kritiken.

– Det här är inte det giriga företaget som försöker pressa patienter på pengar, det är ett företag som försöker överleva. Det är ett av de minsta läkemedelsprodukterna i världen så det finns ingen rim och reson i att kritisera oss, sa han till New York Times när det hela briserade i höstas.

Samtidigt är Turning Pharmaceuticals långt ifrån det enda amerikanska företaget att tillämpa en till synes aggressiv prishöjning.

Redan för fyra år sedan, 2011, startade Martin Shkreli ett nytt företag vid namn Retrophin Inc., vars affärsidé var att köpa upp äldre läkemedel och chockhöja priserna, något Aftonbladet tidigare skrivit om.

Ett år senare sparkades han från det egna företaget.

Misstänks ha fifflat med aktier

Så sent som i förra veckan avslöjades även att Shkreli hade planer på att genomföra en liknande läkemedelsmanöver. Den här gången för en medicin som används för att bota infektionssjukdomen Chagas sjukdom.

Arresteringen på torsdagen ska dock inte ha att göra med läkemedelskostnadsfrågan.

I stället står han anklagad för att ha använt aktier i sitt gamla bioteknikföretaget Retrophin Inc. för att betala av skulder för obesläktade affärer, uppger Bloomberg.

Den New York-baserade advokaten Evan Greebel greps även han tidigt på torsdagen, anklagad för att konspirera med Shkreli.

På torsdag eftermiddag dök både Shkreli och Greebel upp i federal domstol i Brooklyn på Manhattan. Båda påstod sig vara oskyldiga till anklagelserna.

ARTIKELN HANDLAR OM