Ryssar erbjuds krigssemester i Syrien

1 av 4 | Foto: BULENT KILIC/AFP
26 januari: Kurdiske soldaten Musa, 25, blickar ut över staden Kobane, nära turkiska gränsen som förstörts efter attacker från IS – och nu återtagits.
NYHETER

Ett ryskt resebolag ska erbjuda krigsresor till Syrien – bara en kilometer från fronten.

I paketresan ska ingå flyg, boende, mat och guide, men ingen försäkring.

– Folk är nyfikna och vill se historia skrivas, säger Anatoly Aronov, ordförande i bolaget.

Hundratusentals människor har dött i Syrienkonflikten och över fyra miljoner invånare har tvingats fly landet. Men trots det vill en rysk resebyrå sälja resor till krigsområdet – redan från 2016, skriver CNN.

Nästa år hoppas ryska resebyrån Megapolis kunna sälja resor till Syrien, under namnet ”Assad Tours”. Resorna, fyra-fem dagar långa, är tänkta att gå till ett område bara någon kilometer från en syrisk frontlinje.

– Folk är nyfikna och vill se historia skrivas. Vi kommer att vara en kilometer från frontlinjen som närmast. Men inte närmare. Det är säkert. Vi kommer inte vid något tillfälle att ge vapen till turister, säger Anatoly Aronov, som hjälpt resebyrån Megapolis att ansöka om nödvändiga tillstånden.

Erbjudas billigt boende

Prislappen ligger på ungefär 13 500 kronor och för den kommer resenärer få flyg, boende, mat och bli guidade vid den syriska frontlinjen. Men priset täcker inte försäkring.

Enligt Anatoly Aronov kommer resenärerna förmodligen att kunna erbjudas tak över huvudet väldigt billigt – eftersom syrierna just nu har ont om pengar.

– Du frågar hur många galningar som kommer att dyka upp? Alla turister är galna – de betalar pengar för saker som de kan se gratis på tv, säger han till Daily Mail.

Bolaget tror att resorna kommer locka män mellan 30 och 45 år som är ”utbildade och intelligenta” samt nyfikna på nya intryck och ”nya platser”.

Olagliga resor

Enligt uppgift ska resebolaget redan ha tagit kontakt med hotell och transporttjänster i Syrien. Men enligt Rysslands turistmyndighet har de ännu inte fått någon ansökan från bolaget.

– Vi har inte registrerat något Assad Tours och de har inte skickat någon ansökan till oss, säger Izo Arakhamiya, chef på avdelningen, till CNN.

– Därför har de inget tillstånd att sälja de här resorna.

Nyhetsbyrån Interfax, som pratat med talespersonen för Rysslands reseindustri, skriver också att det enligt rysk lag  är olagligt att sälja resor till konfliktområden där resenärernas säkerhet inte kan garanteras.

Enligt FN har över 250 000 personer dödats i Syrienkonflikten och över 4 miljoner invånare har flytt landet.