Moder Teresa helgonförklaras

1 av 3 | Foto: AP
Moder Teresa under en turné i USA 1995.
NYHETER

Fredspristagaren Moder Teresa kommer att helgonförklaras nästa år.

Påve Franciskus har erkänt de mirakel som krävs, meddelar Vatikanen.

Nunnan och fredspristagaren Moder Teresa, känd för sitt arbete för fattiga i Calcutta i Indien, kommer i september 2016 att helgonförklaras av den romersk-katolska kyrkan, meddelar Vatikanen.

För att bli helgonförklarad måste man ha utfört minst två mirakel. Påve Franciskus har nu slagit fast att hon under sin livstid utförde två mirakel. Under de andra miraklet helade hon en brasiliansk man med flera hjärntumörer.

Det var en expertpanel i Vatikanen som förra veckan konstaterade att det är att betrakta som ett mirakel.

Saligförklarades 2003

Det var 2003 som Moder Teresa saligförklarades av påve Johannes Paulus II, vilket är det första steget mot helgonförklaring.

Hon föddes i Skopje i nuvarande Makedonien 1910 och dog i Indien 1997, 87 år gammal.

Det är oklart om ceremonin kommer att ske i Rom eller i Indien.

FAKTA

Moder Teresa

Moder Teresa (1910-1997) föddes som Agnes Gonxha Bojaxhiu i dåvarande turkiska Albanien, nuvarande Makedonien. Kom till Indien som missionär 1929 och började arbeta med de allra fattigaste, leprasjuka och döende i Calcuttas slum.

Hon blev indisk medborgare kort efter Indiens självständighet 1947 och grundade en romersk-katolsk nunneorden som inrättade barnhem, sjukhus och skolor.

1979 tilldelades hon Nobels fredspris. Hon saligförklarades 2003 av påven Johannes Paulus II, som ett steg mot helgonförklaring.

Källa: Nationalencyklopedin, TT.