Dödade 22 katter – döms till fängelse

NYHETER

Under några månader köpte den 21-årige mannen katt efter katt – bara för att döda dem.

Under fredagen dömdes han till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för att ha plågat 24 katter, varav 22 dog, enligt Skaraborgs Allehanda.

Genom att sparka, slå eller kasta katterna mot en vägg ska den 21-årige mannen ha utsatt totalt 24 katter för onödigt lidande. Vissa av katterna ska även ha dränkts.

Djurplågeriet började i februari i år och pågick sedan fram till mitten av oktober. Totalt ska 22 av de 24 plågade katterna ha dött. I förhör har mannen uppgett att han blivit arg på katterna när de stört honom och att det då blivit svart.

Bröt av benet som en pinne

Det hela uppdagades när de döda katterna hittades på gården utanför mannens balkong. I en påse i tvättstugan hittades även två dränkta katter, tillsammans med en tidning med 21-åringens namn på. På en av katterna ska även benet varit i ett konstigt läge, vilket 21-åringen i förhör sagt berodde på att han bröt benet på katten efter att den dött.

Merparten av katterna har mannen köpt på annonssajten Blocket samt på andra ställen. Han ska även ha stulit en katt i samband med att han köpte en annan katt.

Mådde psykiskt dåligt

Mannens advokat har tidigare uppgett för Aftonbladet att han mått mycket dåligt.

– Han har mått psykiskt dåligt. Han säger att han ätit för mycket av kosttillskott till träning som påverkat hans förmåga att kontrollera dessa impulser. Men han ångrar sig djupt, säger Åsa Stomberg.

Mannen har i samband med åtalet genomgått en liten sinnesundersökning, som visade att han inte varit allvarligt psykiskt störd vid gärningarna.

– Det betyder ju samtidigt inte att han inte har psykiska problem. Men i personutredningen framgår att han har problem med sin aggressivitet, sa åklagaren Jennifer Hasselroth tidigare till Aftonbladet.

Visade stor ånger

På fredagsförmiddagen dömde Skaraborgs tingsrätt mannen för 22 fall av djurplågeri, och ett fall av stöld. Mannen ska ha visat stor ånger och har under förhör även erkänt flera av de fall av djurplågeri han åtalats för.

Straffet blir tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Enligt domen ska mannen också underkasta sig vård och behandling i samband med fängelsevistelsen.