Ukraina vägrar betala skuld till Ryssland

NYHETER

Ukraina kommer inte att betala sin skuld till Ryssland på tre miljarder dollar före söndag, enligt Bloomberg News.

Landet hotas nu av domstol, samtidigt som Internationella valutafonden varnar för budgetkris i Kiev.

Beskedet kom från Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vid ett regeringssammanträde under fredagen.

Anledningen är att Ryssland vägrat att acceptera Ukrainas förslag om skuldsanering, då den ukrainska regeringen vill att det ryska lånet ska skrivas ned och ersättas med nya obligationer med längre löptider.

Båda parter redo för domstol

Jatsenjuk uppgav under fredagen att de är redo att ta frågan till domstol om det blir nödvändigt. Även Moskva har meddelat att man kommer att ta Ukraina till domstol om landet inte betalar i tid.

Samtidigt har Ukraina andra akuta problem att handskas med. Internationella Valutafonden (IMF) varnar för en budgetkris i Kiev sedan stödprogrammet till landet, totalt 40 miljarder dollar, anses vara på väg att spåra ur.

Måste uppfylla reformkraven

Varningen kommer efter att parlamentet i Kiev motsatt sig skattereformer och budgeten för 2016. Biträdande IMF-chefen David Lipton varnar därmed för att ytterligare utbetalningar av nödlån till Ukraina kan komma att stoppas.

Sedan i mars i år ingår Sverige i den grupp av länder som tillsammans med IMF, Världsbanken, EU och USA utlovat nödlån och annat stöd till Ukraina.

Men detta är under förutsättning att Ukraina uppfyller reformkraven, som handlar om att vidta åtgärder mot korruption, om budgetmål, skatte- och pensionsreformer och krav på energieffektiviseringar.

Svenskt nödlån planerat

Det svenska nödlånet till Ukraina på nästan 900 miljoner kronor ska enligt planen börja betalas ut under 2016, uppger TT.

Det blir i så fall utöver det bistånd på hundratals miljoner kronor som Sverige redan ger till organisationer i det krigshärjade och konkursmässiga landet.