Skippar julklappar – köper gitarrer till nyanlända istället

Foto: Per Bökberg
Tomas Hilli hoppar julklapparna och ger i stället bort gitarrer till nyanlända.
NYHETER

Tomas Hilli vikarierade som lärare på en gitarrkurs för nyanlända.

När flera ville fortsätta spela efter kursen beslöt han att hoppa över julklapparna och köpa gitarrer för pengarna.

"Innan jag visste ordet av så ville väldigt, väldigt många hjälpa till".

På Fryshuset i Stockholm hålls varje vecka en gitarrkurs för nyanlända ungdomar. I onsdags var Tomas Hilli där som vikarie men när det var dags att lämna tillbaka gitarrerna igen var det många av ungdomarna som önskade att de hade kunnat behålla dem.

– Jag fick då en idé. Eftersom jag ändå hade tänkt skippa julklapparna i år, till förmån för välgörenhet, frågade jag på Facebook om det inte fanns några billiga gitarrer jag kunde köpa för att donera till verksamheten, säger Tomas Hilli till Aftonbladet.

Enorm respons

Förfrågan fick ett helt annat gensvar än han hade förväntat sig.

– Innan jag visste ordet av så ville väldigt, väldigt många hjälpa till och sedan i onsdags så har nästan all min tid gått åt till att åka runt och hämta gitarrer eller möta upp folk hemma. Det har också varit i stort sett omöjligt att få betala för gitarrerna – vilket gör att jag kan lägga mina pengar på att köpa reservdelar och gitarrfodral.

”Helt fantastiskt”

Tanken är nu att gitarrerna ska kunna lånas som en del av kursen. Så inför julen lägger Tomas Hilli tid på att fixa i ordning gitarrerna så de är spelbara till kursstarten i vår.

– Att se att mitt lilla projekt helt plötsligt blev en stor grej och att så många vill hjälpa till i detta är helt fantastiskt! säger Tomas Hilli.

ARTIKELN HANDLAR OM