Ger tillbaka skrattet – till barnen på flykt

1 av 5
NYHETER

Ett leende vågar sig fram i ett litet ansikte, en flicka hoppar av glädje - trots att kriget rasar och trots att framtiden är oviss.

Under hösten har sex svenska clowner åkt ner till flyktinglägret i Libanon och fått barn på flykt att våga skratta igen.

– Många hade aldrig sett en clown tidigare, säger Michael Jonsson, skådespelare och clown.

Det finns ljus i mörkret. Även för dem som inte vet vad som händer i morgon eller nästa vecka.

Genom projektet Skola och skratt har UNHCR för Sverige och Clowner utan gränser ordnat både skolgång och humorföreställningar för tusentals syirska barn på flykt.

Stärka traumatiserade barn

Projektet har pågått i 1,5 år och sammanlagt har omkring 8000 flyktingbarn fått ta del av clownföreställningarna.

Men syftet är inte bara att ge barnen ett skratt i stunden.

– Vi har även utbildat lokala fritidsledare i arbetsmetoder som stärker traumatiserade barns självkänsla, får dem att slappna av och kunna koncentrera sig i skolan, säger Michael Jonsson.

Genom metoder som akrobatik, storytelling och midfullness är tanken att barnen dels får en kort paus från sin tuffa verklighet men även en mer normaliserad vardag - där glädjen och skratten finns.

Kan fokusera på skolan

UNHCR för Sverige har under året sett till att 1900 flyktingbarn kunnat börja skolan igen, och tack vare Clowner utan gränsers insats har barnen klarat av att fokusera på sin utbildning.

– Det finns ingenting som är mer givande än att se hur ett traumatiserat barn plötsligt spricker upp i ett jätteleende och vågar vara barn igen. Det inger hopp.

Nu är projektet avslutat - men kriget fortsätter. Kommer ni att åka tillbaka?

– Ja, absolut. Nära 2 miljoner är på flykt i Syriens grannländer, många av dem är barn, och de behöver glädje och en framtid att tro på.

ARTIKELN HANDLAR OM