Censur stoppade Kim Jong-ungs favoritband

1 av 5
NYHETER

Det som skulle bli tre vänskapsspelningar i Peking slutade i stället med en mystisk hemfärd för den nordkoreanska popgruppen Moranbong Band.

Nu avslöjar en anonym källa att kinesiska censurmyndigheter satte stopp för en textrad då denne ansågs alltför USA-kritisk, uppger Reuters.

För en vecka sedan anlände den av diktatorn handplockade popgruppen Moranbong Band till Peking för att uppträda på  Beijing’s National Centre for the Performing Arts, enligt Reuters.

Men under mystiska omständigheter ställdes de tre vänskapsspelningarna in i sista stund och tjejerna flögs tillbaka till Pyongyang. Men nu är det alltså avslöjat varför

Var för USA-kritisk

Enligt Reuters ska budskapet i en av låtarna varit alldeles för USA-kritiskt, sedan stormakten i en av låtarna liknats vid en varg, ett låt som även glorifierar Koreakriget i början av 1950-talet.

– Kina bad inte att texten skulle ändras, men den kunde inte komma förbi censuren, uppger en anonym källa till Reuters.

Skyller på kommunikationen

Samma källa förklarar att myndigheterna ansett att texten varit onödigt provocerande gentemot stormakten USA, framförallt då landet har försökt verka som en länk mellan Nordkorea och USA.

Spelningen i Peking skulle ha blivit Moranbong Bands första framträdande utomlands.

Enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua var anledningen till den inställda konserten inte textkritiken utan kommunikationsproblem.