200 IS-anhängare dödade i Irak

NYHETER

Omkring 200 IS-anhängare dödades under ett flyganfall av den USA-ledda koalitionen i Irak under veckan, uppger en amerikansk militär talesman enligt AFP.

Den Bagdadbaserade översten Steve Warren, som representerar den USA-ledda koalitionen som angriper IS-anhängare i Irak och Syrien, bekräftade under fredagen att man genomfört flyganfall under natten.

Fällde 100 bomber

Enligt Warren hade omkring 500 jihadister genomfört en offensiv mot de kurdiska peshmerga-styrkorna i Irak i den nordliga provinsen Nineve på onsdagen. Koalitionen ska då ha svarat med motattack genom flygplansattacker. Under natten ska man ha fällt runt 100 bomber som enligt Warren dödade cirka 200 IS-anhängare.

– Det var ett betydande slag mot denna fiende. Vi har ännu inte fått bekräftat hur stor skada peshmerga-styrkorna lyckades tillfoga fienden på marken, men vi vet att det var betydande, sa Warren enligt AFP.

Flera attacker senaste tiden

IS ska ha attackerat ett flera områden i Irak den sista tiden, bland annat en bas med bostäder för turkiska soldater som har varit i centrum för en bitter tvist mellan Bagdad och Ankara. Peshmergastyrkorna ska ha svarat med motattacker enligt Kurdistans regionala säkerhetsråd.