Överenskommelse om fredsplan för Syrien

NYHETER

FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution om fredsprocessen i Syrien.

Vapenvila och fredssamtal mellan de stridande parterna är del av resolutionen som syftar till att få ett stopp på det nästan fem år långa inbördeskriget.

Framtiden för Assad nämns inte i skrivelsen.

Resolutionen togs fram av de permanenta medlemsländerna Kina, USA, Frankrike, Storbritannien och Ryssland tidigare under fredagskvällen. Strax före 22.30, efter att utrikesministrar från 17 länder sammanträtt i över fem timmar, kom beskedet att ett enhälligt säkerhetsråd antagit resolutionen.

I den ska det framgå att ”alla parter omedelbart ska upphöra med att attacker mot civila mål” samt att ”det syriska folket ska bestämma Syriens framtid”.

Samtal mellan rebellgrupper och den syriska regimen ska också hållas och kan genomföras redan i januari. När förhandlingar nått tillräckligt långt ska en vapenvila träda ikraft.

”Har förlorat legitimitet”

Resolutionstexten nämner inte Syriens president Bashar al-Assad och enligt USA:s utrikesminister råder stor oenighet om diktatorns framtid.

Samtidigt menar USA:s president att den syriska presidenten Bashar al-Assad inte längre är en legitim ledare för landet.

– Jag anser att Assad måste lämna (makten) för att landet ska kunna stoppa blodsutgjutelsen och för att alla inblandade parter ska kunna fortsätta framåt på ett icke sekteristiskt sätt, säger Obama på fredagskvällen.

– Han har förlorat legitimiteten enligt en stor majoritet av landet, fortsätter Obama.

ARTIKELN HANDLAR OM