Norske riddaren: Ge Finland vår höga topp

1 av 2
NYHETER

Finlands högsta punkt ligger i ett norskt nedförslut.

Bjørn Geirr Harsson, geofysiker och riddare, vill ta grannlandet till nya höjder och överlämna en bergstopp.

– Det skulle passa bra som present till jubiléet 2017, säger han till Aftonbladet.

Foto: PRIVAT
Bjørn Geirr Harsson, geofysiker och riddare, vill ta grannlandet till nya höjder och överlämna en bergstopp

Halti, eller Halde fjäll eller Háldičokkha, är Finlands högsta berg med sina 1 324 meter över havsytan. Något nesligt ligger dock själva bergstoppen i Norge och är 7 meter högre än den finska fjällplatån.

Nu vill den norske geofysikern Bjørn Geirr Harsson, som utnämndes till första klassens riddare av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden för sina insatser inom geodesi, att att hans hemland ger bergstoppen till Finland i samband med att det senare firar 100 år som nation, 6 december 2017.

– Jag tycker att det vore en fin gåva från det norska folket till det finska. Det är något jag tror de skulle uppskatta mycket mer än en målning eller en figur. Berget kommer finnas kvar under mycket lång tid, säger Harsson till Aftonbladet.

’Ingen förlust för oss’

Nu har den norske geofysikern skrivit brev till norska utrikesdepartementet och Statens kartverk, där han också jobbat, i vilket han föreslår gåvan och med detaljerade kartor beskriver hur idén skulle kunna genomföras.

– Det är en liten trekant på gränsen och den är bara 0.015 kvadratkilometer stor. Det är inte tillräckligt mycket för att det ska slå ut på officiell statistik för vare sig Norge eller Finland, så det är ingen förlustaffär för oss. Men Finland får en fin fjälltopp som sin högsta punkt, säger Bjørn Geirr Harsson.

Hur fick du den här idén?

– Jag flög över toppen 1972 och tyckte att det var konstigt att Finlands högsta punkt låg längre än toppen på fjället i Norge. Sedan har det legat i bakhuvudet och när jag läste att de skulle fira 100 år så tänkte jag att det kunde bli en fin gåva.

Inte möjligt att avstå

Än så länge har Harsson inte fått något svar från de norska myndigheterna, men han tror inte att de kan säga nej.

– Det har växt på internet och fått så fint mottagande att jag helt enkelt inte tror att det vore möjligt för dem att avstå.

Harsson syftar på Facebook-gruppen Halti som jubileumsgave för vilken mer än 8 500 norrmän och finnar visat sin uppskattning.

– Utrikesdepartementet har blivit kontaktade av många de senaste dagarna, så förhoppningsvis får vi ett svar snart, säger Sondre Lund som driver Facebooksidan.

Rent praktiskt finns det få hinder för Norge att ta beslut om ett genomförande av planerna.

– Det skulle vara frågan om ett avtal mellan två länder, säger lantmäterirådet Markku Markkula till finska Hufvudstadsbladet.

Ingen topp för Sverige

För Sveriges del kan inte Bjørn Geirr Harsson tänka sig samma typ av gåva vid en högtid.

– Nej, Sverige har ju Kebnekaise. Jag besteg det i somras och det är en fantastiskt fin topp. Ni har inget behov som Finland har. Som en norrman på internet sa, ”det är konstigt att jag måste gå nedför för att komma till Finlands högsta punkt”, säger Harsson.