3 av 10 republikaner stödjer Agrabah-bombning

1 av 2 | Foto: DISNEY
NYHETER

30 procent av de republikanska väljarna skulle ställa sig bakom bombningar av staden Agrabah, visar en opinionsundersökning.

Problemet är att det är en påhittad stad där Disney-karaktärerna Aladdin och Jasmin bor.

Opinionsinstitutet Public Policy Polling har de senaste dagarna genomfört en undersökning bland republikanska primärvals-väljare.

Bland frågor om de olika kandidaterna och politiska frågor smög institutet in en slamkrypare, nämligen: ”Skulle du stödja eller motsätta dig bombningar av Agrabah?”.

30 procent av de tillfrågade svarade att de skulle ställa sig bakom ett sådant beslut, 13 skulle motsätta sig och 57 procent svarade att de inte vet hur de skulle ställa sig.

Vad som inte framgick av frågan var att staden Agrabah inte finns på riktigt. Det är nämligen skådeplatsen för handlingen i den tecknade Disney-filmen Aladdin.

Reflexmässigt stöd

En talesperson för Public Policy Polling säger att de tog beslut om att lägga till frågan efter den republikanska debatten tidigare i veckan, under vilken stor tid lades vid situationen i Mellanöstern och på vilket hot extremistisk jihadism kan utgöra för USA.

– Vår idé gick ut på att se hur långt det där sträckte sig, om människor reflexmässigt skulle stödja bombningar av något som vagt låter som att det ligger i Mellanöstern, säger Jim Williams till Mashable.

Frågan ställdes också till demokratiska väljare. 19 procent av dem skulle stöda bombningar medan 36 skulle motsätta sig.

Överlappning med Trump

Bland de andra svaren på frågorna som opinionsinstitutet ställde sticker vissa ut. Till exempel att Mike Huckabee, som ligger långt bak i fältet av kandidater, är den som flest av de tillfrågade – 63 procent – tycker om. Tvåa är Ben Carson och trea Ted Cruz.

Donald Trump kommer på fjärde plats men på frågan om vem de tillfrågade skulle rösta på om det vore val vinner han med 34 procent av rösterna, långt före tvåan Ted Cruz på 18 procent.

Jim Williams säger att det finns mycket överlappning mellan Trumps anhängare och de som vill bomba Aladdin, Jasmin och Abu.

Stödjer bakgrundskoll

Svaren i undersökningen ger också vid handen att 46 procent skulle stödja en nationell databas över alla muslimer i USA och att 79 procent ställer sig bakom att alla som vill köpa vapen måste genomgå en bakgrundskoll.

Totalt tillfrågades 532 republikanska väljare av opinionsinstitutet, som beskrivs som demokrat-märkt.

Läs hela opinionsundersökningen här (Extern PDF)