Drottning av pepparkaksbygge krönt

1 av 2 | Foto: TT
Loise Thornell prisades i kategorierna 'Publiken pris' och 'Alla andra som bakar' när vinnarna i Arkitektur- och designcentrums årliga pepparkakstävling utsågs vid en ceremoni på Arkitekt muséum i Stockholm på lördagen. Tävlingen arrangeras för 25:e året.
NYHETER

Årets bästa pepparkakshus har bakats av Louise Thornell, 41, från Täby. Hennes hus tog tio dagar att bygga.

– Det är roligt att bygga pepparkakshus och pynta det, säger hon.

För den inbjudande ätbarheten, utsökta precisionen och utformningen blev hennes hus årets vinnare av pepparkakshustävlingen på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm.

Det var inte en enkel bedrift. Det tog 10 dagar, 25 timmar och många vidbrända pepparkaksdelar innan verket stod klart i all sin glans.

– Det är en kul process, särskilt att hitta på nya tekniker. Jag använde glasyr som en del av taket och brände pepparkaksdegen olika länge för att få olika färg på huset.

”Ny teknik”

På sidan av huset gjorde Louise Thornell även en kurbitsmålning, en dekorativ målarkonst från Dalarna.

– Det är en ny teknik att måla med glasyr. Man brukar spritsa på den, säger hon.

Hennes genombrott skedde egentligen 2013. Då vann hon också tävlingens "Publikens pris" och fick även ett hedersomnämnande.

– Jag har inte bakat varje år men när jag var liten bakade jag och brorsan ihop. Men emellanåt har jag inte bakat alls. Jag har lärt mig mycket av alla fel jag gjort genom åren.

TT