”Han håller på att bli IS bästa rekryterare”

1 av 5
NYHETER

NEW YORK. Hillary Clinton gick till hårt angrepp mot Donald Trump i nattens demokratiska debatt i New Hampshire.

– Med sina nedlåtande uttalanden om muslimer håller han på att bli IS bäste rekryterare, hävdade hon bland annat.

Det var de demokratiska presidentkandidaterna – Hillary Clinton, Bernie Sanders och Martin O'Malley – som debatterade i Manchester i New Hampshire i natt.

Men Donald Trump – som såvitt omvärlden vet befann sig hemma i sin självbetitlade skyskrapa på Manhattan – hamnade i fokus i alla fall.

För inte heller den här gången lyckades de tre demokraterna bli tillnärmelsevis lika osams som de färgstarka karaktärer som deltar i de republikanska debatterna.

Ja, Bernie Sanders kritiserade Clinton för hennes syn på USA som världspolis och för hennes nära band till bankirer på Wall Street – och en osedvanligt aggressiv O'Malley avlossade vid upprepade tillfällen kommentarer som gränsade till personangrepp.

Men lika ofta, eller oftare, var de eniga i sakfrågorna och inte ens fredagens avslöjande om att en person kopplad till Sanders-kampanjen, nu avskedad, begått dataintrång och tagit del av Clinton-kampanjens konfidentiella databas om presumtiva väljare blev föremål för mycket till gräl.

Sanders bad om ursäkt och Clinton accepterade ursäkten.

– Jag tror inte att väljarna är särskilt intresserade, låt oss diskutera viktigare frågor, sa hon.
 Sedan ägnade hon sig huvudsakligen åt att angripa de republikaner hon förväntar sig att få möta i höstens reguljära val.

Sågade Trump

Särskilt skarp var hon mot just Trump och hans utspel om muslimer den senaste månaden.

– Han håller på att bli IS bästa rekryterare. De går till människor och visar videos i vilka Donald Trump förolämpar islam och muslimer och därigenom rekryterar de fler radikala jihadister, dundrade hon och fortsatte:

– Det oroar mig väldigt mycket att retoriken från republikanerna, och särskilt Donald Trump, signalerar till muslimer här i USA och resten av världen att vi befinner oss i en konflikt mellan civilisationer. Det bara eldar på radikaliseringens flammor.

”En vattendelare”

Clinton återkom till republikanerna också under segmenten om ekonomi och skatter – och i sitt slutanförande.

– Det är valet är en vattendelare, om en republikan tar över i Vita huset i januari 2017 står en lång rad av de rättigheter vi kämpat oss till på spel, sa hon innan hon avslutade med en referens till den pågående ”Star Wars”-hysterin:

– May the force be with you.

I ett mer lättsamt avsnitt fick debattörerna en fråga om hur de tror att deras äkta hälfter kommer att fungera i rollen som first lady eller, i Clintons fall, first gentleman.

– Jag skulle nog, log Hillary, välja blomster och porslin till statsmiddagarna även i fortsättningen. Men Bill skulle bli en viktig rådgivare exempel i ekonomiska frågor. Något han vet en del om.

Även Sanders räknar med att hans hustru, Jane O'Meara Sanders, får en viktig roll i administrationen.

– Absolut. Hon är mycket smartare än jag, slog han fast.