Ökänd fånge dödad i bombattack

Uppgifter: Tidigare israelisk fånge dödad i israelisk bombräd

1 av 3 | Foto: REUTERS
Samir Kantar hälsas välkommen till Damaskus av Syriens Bashar al-Assad efter att Kantar frigavs 2008.
NYHETER

Samir Kantar satt nästan 30 år i fängelse dömd för morden på tre israeler.

Nu har han dödats i en bombräd i Syrien – som Israel uppges ligga bakom.

– Om något hänt honom tror jag ingen är ledsen, säger Yuval Steinitz, Israels underrättelseminister, enligt AP.

Flera personer dödades i en bombattack utanför Syriens huvudstad Damaskus på lördagskvällen. Bland dem fanns enligt nyhetsbyrån AP Samir Kantar, känd för att vara den man som varit fängslad längst tid i Israel.

542 års fängelse

Det är inte bekräftat vem som utförde lördagens attack, men enligt regeringstrogna syriska källor ligger Israel bakom den.

Samir Kantar är från Libanon och dömdes 1979 till 542 års fängelse. Han straffades för att ha mördat tre israeler, bland dem en fyraårig flicka.

”Ingen kan vara ledsen”

– Om något hänt honom tror jag ingen är ledsen, säger Yuval Steinitz, Israels underrättelseminister, enligt AP.

Att Samir Kantar fanns bland de som dödades i attacken på lördagen har, enligt AP, både hans bror och den shiamuslimska libanesiska rörelsen Hizbollah bekräftat.

Dömdes för mord som tonåring

Samir Kantar deltog i kidnappningen och morden på en israelisk polis, samt en pappa och hans fyraåriga dotter 1979. Han pekades ut som den som dödat israelerna – han var vid tillfället 16 år gammal.

USA listade Samir Kantar som terrorist i september 2015, skriver The Telegraph. Han påstås ha varit inblandad i militära aktioner vid Golanhöjderna, ett strategiskt viktig område vid gränsen mellan Israel, Libanon och Syrien.

Byttes mot dödade soldater

Efter nära 29 år i israeliskt fängelse släpptes Samir Kantar 2008 vid en fångutväxling. Israel och Hizbollah bytte honom och fyra andra fångar mot kropparna av två israeliska soldater som tillfångatagits i Libanon och dödats under 2006, skriver The Telegraph.

– Det är inte roligt att släppa mördare av det här slaget på fri fot, men vi har ett moraliskt ansvar att ta hem våra soldater, sa Israels dåvarande president Shimon Peres i samband med utväxlingen.