”Han attackerade inte kvinnor”

Polisen i utredningen om skolmördaren i Trollhättan

1 av 3
Anton Lundin Pettersson.
NYHETER

Anton Lundin Pettersson, 21, mördade tre personer i skoldådet i Trollhättan.

Men han verkar ha undvikit att skada kvinnor, rapporterar SR Ekot.

– Vi kan konstatera att ingen kvinna skadades, men vi vet inte hur han tänkt, säger förundersökningsledare Thord Haraldsson.

Det var på förmiddagen den 22 oktober som Anton Lundin Pettersson, 21, gick runt med svärd på skolan Kronan i Trollhättan. Det var också den dagen han gick till attack mot flera personer och mördade tre människor.

Och ingen vet varför.

Nu konstaterar polisen att han verkar ha undvikit att attackera kvinnor.

– Vi kan konstatera att ingen av kvinnorna som var i närheten av honom blev attackerade, säger han till Aftonbladet.

”Tar sig för buken”

De första personerna Anton Lundin Pettersson attackerar med svärdet är en elev och elevassistenten Lavin Eskandar.

Sedan går han vidare, upp för trappan och in i en korridor. Där lägger han armen kring en flicka och poserar med henne och hennes kompis.

Det är också den bilden som senare kommer ut i media.

När de står där i korridoren kommer en kvinnlig lärare fram, men Anton Lundin Pettersson gör ingenting. Sedan kommer en manlig lärare.

– Då ser man hur han höjer svärdet och hur läraren viker sig, sedan springer både han och eleverna därifrån. Man ser hur läraren tar sig för buken och att han är huggen, säger Thord Haraldsson, till Ekot.

Tidigare ska också Anton Lundin Pettersson ha stött på en kvinnlig lokalvårdare, men det är oklart hur nära hon var honom.

Men Thord Haraldsson säger sig inte ha någon förklaring till varför mördaren agerat som han gjort.

– Vi har diskuterat det här, men vi har inget facit. Vi har ju inte haft möjlighet att prata med honom, så vi vet inte hur han tänkt.

Kritiserar utredning

Hittills har över 100 personer förhörts om skolmorden, men trots det finns ingen förklaring till varför han utförde dådet.

– Vi har hört så många vi kan i hans bekantskapskrets och där har vi inte fått någon förklaring på det som hände. Och spekulera ska inte vi göra utan vi ska bara grunda utredningen på det vi får fram, säger förundersökningsledare Thord Haraldsson, till Ekot.

Men nu får utredningen kritik. Ingen av mördarens vänner på nätet har förhörts, trots att Anton Lundin Pettersson hade många kompisar där då han bland annat var intresserad av onlinespel. Enligt förundersökningsledare Thord Haraldsson är detta inte ”relevant” och han menar att IT-forensikerna skulle ha berättat om de hittat något i datorn.

Janne Flyghed, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tycker att Thord Haraldsson har en ”anmärkningsvärd” inställning.

– Det är märkligt att man som förundersökningsledare inte är mer intresserad av att ställa frågor och ge direktiv till de som kollar datorerna. Jag skulle som förundersökningsledare vilja styra det mycket hårdare, säger Janne Flyghed till Ekot.

ARTIKELN HANDLAR OM