Blinde Emil, 11, lämnades på gatan

NYHETER

Elvaåriga Emil Nilsson lämnades helt ensam på gatan – trots att han är blind.

Nya regler stoppar hans färdtjänst och dessutom pappa Boris möjligheter att hämta honom.

– Jag tror ingen skulle lämna sitt barn på gatan under de förutsättningarna, säger Boris till SVT Nyheter.

Emil Nilsson, 11, har varit blind sedan han föddes.

Tidigare har han fått åka kommunens färdtjänst från skolan – men nu har han börjat fjärde klass och reglerna säger att han ska klara sig själv, rapporterar SVT.

Kommunen har dragit in på kostnaderna och det är inte längre deras ansvar att se till att Emil kan ta sig tryggt till och från skolan.

– I tvåan och trean då gick det ju smidigt, säger Emil, till SVT.

– Det var fantastiskt, det var en möjliggörare i vardagslivet som familj att få det att fungera när man inte ser, säger pappa Boris.

Även Boris är blind. Tidigare kunde han stanna till med sin färdtjänsttaxi på vägen till och från jobbet för att lämna Emil. Men nu är det också stopp med det. Det är inte heller tillåtet att göra en via-resa, alltså stanna till med sin taxi för att hämta och lämna barn på skola.

Lämnades på gata

Från och med nu kan en enkel sak som ett läkarbesök sluta i totalt kaos för Emil.

När Emil skulle till läkaren tvingades han vänta på färdtjänsttaxin på gatan, men den kom inte. Han väntade och väntade medan pappa Boris, som var på vårdcentralen, blev allt mer orolig.

I över en timme stod han där, mitt på gatan, helt ensam och utan hjälp.

– Tidigare hade den sådan sak aldrig hänt, jag hade kunnat stanna till och ta med honom i min färdtjänsttaxi helt enkelt, säger Boris till SVT.

Ekonomisk fråga

Nu säger färdtjänstens regler att Emil ska klara sig helt själv med hjälp av vanlig skoltaxi.

Trots att det är kommunen som betalar för skoltaxi samt färdtjänst så är det enligt Pher Elgstrand, chef för färdtjänsttillstånd i Stockholm, en ekonomisk fråga.

– Det här är inte en färdtjänstfråga. Varför ska färdtjänsten ta hand om detta? säger han till kanalen och påpekar att det är skolans ansvar.

”Ledsen och frustrerad”

Enligt Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm, kan de inte ge besked om huruvida det blir en ändring. Men hon säger att de ser över riktlinjerna.

– Det som är viktigt är att folk får det stöd de behöver, och om vi ser att människor inte får det så har vi ju ett problem. Jag tycker att människor ska ha stor möjlighet att kunna styra sina liv, säger hon till kanalen.

Men Emil har inte fått det bättre och pappa Boris Samuelsson anser att sonen oförtjänt får lida till följd av försämringarna.

–Det gör en ju förstås både ledsen och frustrerad. För jag kan ju faktiskt stötta honom i att vara synskadad, men det jag inte kan göra är att vara hans ögon, säger Boris till SVT.

Vi har tidigare skrivit om svårt Parkinsonsjuke Arne Ivarsson som varken kan äta eller klä på sig själv, men trots det inte får någon personlig assistent. Den händelsen har också ingått i SVT Nyheters stora granskning om LSS.