Efter beskedet om inställda tåg: ”Måste SJ stå för själva”

Foto: TT
Anna Johansson, infrastrukturminister.
NYHETER

Efter regeringens beslut om skärpta id-kontroller efter årsskiftet bekräftade SJ på måndagen att man ställer in tågtrafiken mellan Sverige och Danmark från den 4 januari 2016.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) är ännu tyst efter beskedet.

Från och med den 4 januari måste tåg-, färje- och busstransportörerna utföra id-kontroller på samtliga resenärer som reser in i Sverige.

Enligt beslutet är det transportörernas ansvar att se till att detta görs och om de brister i kontrollen riskerar transportörerna böter på 50 000 kronor.

”Måste SJ stå för själva”

SJ har nu beslutat att stoppa sina mellan Malmö och Köpenhamn från samma datum. Detta då man i dagsläget gjort bedömningen att de varken hinner eller har råd att genomföra id-kontroller ombord på tågen.

Tågstoppet gäller alla X2000-tåg över Öresundsbron.

Infrastrukturminister Anna Johansson uppges inte vilja kommentera det faktum att SJ ställer in sina tåg mellan Sverige och Danmark. Beslutet sägs ligga på järnvägsbolagets bord.

– Det här måste SJ stå för själva, så är det, säger Elin Tibell, pressekreterare hos Anna Johansson, till SvD.

Enligt tidningen ska SJ också ha varnat regeringen om att kontrollerna kan bli så kostsamma att de måste ställa in trafiken.

– De har skickat en sådan kommentar. Det har varit en diskussion och vi har en expertgrupp som tittat på frågan. Men jag har inte så mycket mer information att ge, säger Elin Tibell.

Påverkar 500 resenärer om dagen

Ännu är det är oklart hur länge tågstoppet kommer att pågå.

– Som det ser ut i dagsläget har vi inte förutsättningarna att genomföra id-kontrollerna på Köpenhamns Hovedbanegård och därför väljer vi att ställa in tågen. Vi arbetar just nu på högtryck med att hitta en lösning och så fort vi fått till detta kommer vi att starta upp trafiken igen, sa SJ:s kommunikationsdirektör Monica Berglund till Aftonbladet under gårdagen.

Runt 500 resenärer om dagen kommer att påverkas av beslutet. Totalt kommer fem avgångar med snabbtåget X2000 från Stockholm att drabbas.

Även resande med Öresundstågen påverkas enligt bolaget av de skärpta kraven. På Öresundstågens hemsida informeras resenärer just nu om id-kontrollerna och att det inte går att förboka några Öresundstågsbiljetter med avresestation i Danmark efter den 4 januari nästa år.