Värmerekord slås över hela Sverige

SMHI: Milt i hela landet över julhelgen

NYHETER

I söndags slogs det värme­rekord över hela landet.

Och än är det inte över.

– Den allra varmaste ­luften har rört sig vidare, men det ser ut att bli fortsatt milt i hela landet över julhelgen, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Värmerekorden står som spön i backen när årstiden bjuder på extrema temperaturer. Under söndagen var det varmare i Stockholm än var det var på midsommarafton - och om man nu kan ta sig ett dopp en kylig junidag går det ju lika bra i december.

Fårösund på Gotland ­hade 13,7 grader varmt i söndags och tangerade därmed det gamla decemberrekordet.

– Faktum är att det slogs lokala värmerekord på en massa platser runt om i landet, säger Charlotta Ericsson.

”Blött över jul”

Och även om den värsta rekordslakten är över för ögonblicket så blir det fortsatt extremt varmt för årstiden.

– Det kommer in lågtryck från sydväst som ger regn över Svealand och Götaland, så det kommer att bli varmt och blött över jul­helgen men chanser till en blek decembersol på jul­afton.

Svealand och Götaland kan räkna med 5–7 plus­grader, utmed Norrlandskusten kan det bli någon ­enstaka plusgrad och längst upp i norra Norrlands inland kan det bli ned mot fem minusgrader.

20 grader i New York

Det är inte bara i Sverige och övriga norra Europa som det är varmt. I USA räknar man med den varmaste julen någonsin, med dagstemperaturer runt och över 20 grader i bland annat New York. I Washington och på många platser utmed USA:s östkust lyser julgranarna ikapp med blommande körsbärsträd.

Skriver historia

Faktum är att året som helhet redan är på väg att skriva historia.

Med bara en vecka kvar står det redan klart att 2015 kommer att bli det varmaste året som uppmätts på jorden. Under året har tusentals väderrekord – ­avseende temperatur, nederbörd och vindhastigheter – slagits i Sverige och resten av världen.