Rymdföretaget SpaceX genomförde lyckad uppskjutning

1 av 2
NYHETER

Rymdföretaget SpaceX lyckades natten till tisdag landa raketen Falcon 9 efter att framgångsrikt skjutit upp 11 satelliter i omloppsbana, rapporterar flera internationella medier.

Klockan 08.29 lokal tid, natten till i dag svensk tid, lyfte rymdraketen Falcon 9 från Cape Canaveral rymdstation i Florida i sydöstra USA, för att vända tillbaka mot Jorden igen, skriver New York Times.

Det är företaget SpaceXs första lyckade landning efter ett misslyckat försök i juni.

– Falken har landat, sa en av företagets operatörer under SpaceXs webbsänding, enligt tidningen.

Och det var inte bara en framgång – utan en historisk sådan. Den här gången bar rymdraketen kommersiell nyttolast i form av 11 satelliter som den sköt upp i omloppsbana. Rymdraketen lyckades för första gången också avlossa den andra etappen av raketen tillsammans med satelliterna för att sedan vända om och återvända till Cape Carnaveral.

Planerar två nya uppskjutningar

Redan till nästa månad planerar SpaceX två nya uppskjutningar av två olika satelliter för rymdorganisationen NASA.

Det konkurrerande start-up rymdföretaget Blue Origins raket New Shephard blev den 24 november i år första raket att skjutas upp i rymden – för att sedan återvända till jorden helt intakt, uppgav företaget vid tillfället på sin webbsida.

Tidigare har så kallade bärraketer antingen förstörts eller övergivits i rymden efter att de lämnat av sin last i atmosfären.

Bakom Blue Origins står Jeff Bezos, verkställande direktör för det nätbaserade företaget Amazon.com.