Ljust nu: Vi lämnar mörkret bakom oss

1 av 2
NYHETER

Stort grattis!

Du har nu överlevt årets mörkaste natt – från och med i dag blir det nämligen ljusare.

– Nu kommer vi bli både piggare och gladare, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Tro det eller ej, men det blir inte mörkare än så här – nu är vintersolståndet här och det blir ljusare igen.

Klockan 5.48 i morse lutade jordaxeln som mest bort från solen och därför har vi nu upplevt årets längsta natt. Nu väntar bara årets kortaste dag, men redan i morgon kommer det börja bli ljusare.

– Den lilla boosten börjar redan tidigt i januari, nu blir det roligare hela tiden, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska institutet.

Tre timmar dagsljus

I dag får Luleåborna drygt tre timmars dagsljus, Stockholmsborna ungefär sex timmar och Malmöborna får en hela sju timmar lång dag.

Men håll ut! Inom de närmsta dagarna kan vi räkna med att få några minuter mer ljus varje dag.

– Men redan om en månad får vi betydligt mer ljus. Om man till exempel bor i Norrköping får man ungefär en timme och en kvart extra i slutet av januari jämfört med nu, säger Therese Fogman på SMHI.

Sedan kommer dagarna bara bli längre och längre – och det kommer gå snabbt.

Så påverkas du

Även om vi känner av det redan om ett par dagar så kommer inte den stora hälsovinsten förrän inom tre veckor, enligt Torbjörn Åkerstedt.

– Ljuset ger en signal till hjärnan som gör att man blir gladare, fräschare, mer positiv och kan arbeta mer. Man blir mer effektiv, säger han.

Vintersolståndet sker inte samma tidpunkt varje år, men det brukar inträffa någon gång mellan den 21 och 23 december.

FAKTA

Solståndet

Varje år infaller vintersolståndet kring den 22 december. Det är den dag på året då jordaxelns norra del lutar mest bort från solen vilket får till följd att solen står som lägst på norra halvklotet.

Motsatsen gäller vid sommarsolståndet, då jordaxelns norra del lutar maximalt i riktning mot solen. Då är dagen som längst på norra halvklotet. Detta inträffar årligen omkring den 22 juni.

Vintersolståndet kallas också astronomisk midvinter.

Vid vårdagjämning och höstdagjämning är dag och natt ungefär lika långa överallt på jordklotet. Det inträffar omkring den 21 mars, respektive omkring den 23 september.

Källa: Ne.se, Stockholms observatorium