Polisen varnar för stöldkupper i julruschen

NYHETER

Polisen varnar för ökade bilinbrott under julen och uppmärksammar ligornas luriga knep.

Trots att bilen stod synlig där många rörde sig blev Madeleine Nordenknekt och hennes sambo av med julklapparna de köpt till sina barn.

– Man blir ju förbannad. Jag förstår inte varför någon vill stjäla barnleksaker, säger Nordenknekt.

Foto: PRIVAT
Bestulen familj. Madeleine Nordenknekt med barnen Viktor, 2, och Nora, 5.

Under året har en stöldvåg sköljt över parkeringar i Sverige.

Och nu gäller det att du är extra uppmärksam när du ställer bilen – särskilt om den rymmer julklappar.

Enligt polisen våras det för jultjuven.

– Det är extra mycket stölder under jul. Folk lämnar mer julklappar och värdesaker i bilarna så här års, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm.

Organiserade ligor

Bara under de tio senaste dagarna har 122 bilinbrott anmälts i Stockholm. I några av fallen misstänker polisen att gärningsmännen lyckats blockera fjärrlås med hjälp av tekniska apparater för att förhindra att bilen låser sig – trots att lamporna blinkar som om bilen vore låst. I första hand ligger organiserade ligor bakom den typen av bilinbrott, enligt polisen.

– Det viktiga är att man ser till att alla dörrar verkligen är låsta innan man lämnar bilen. Det vanligaste som stjäls just nu är datorer, mobiler och julklappar, säger Peter Enell.

Det vanligaste är alltjämt klassiska metoder som att krossa rutor eller att bryta upp låskolvar. Det senare har Madeleine Nordenknekt, 36, en tråkig erfarenhet av.

”Man blir ju förbannad”

I söndags hade hon och hennes man tagit med sig barnen Nora, 5, och Viktor, 2, till ett köpcentrum i Partille för att handla julklappar.

– Jag distraherade barnen medan min man handlade julklapparna inne på leksaksaffären. Sedan gick han tillbaka till bilen så att barnen inte skulle se vad vi hade köpt åt dem, säger hon.

Det var mitt på ljusa dagen, folk var i rörelse och parkeringsvakter patrullerade.

– Det gav en känsla av trygghet och vi gick iväg för att äta lunch. När vi kom tillbaka och öppnade bakluckan såg vi att alla påsar med julklappar var borta, säger Nordenknekt.

De hade köpt leksaker för 1 600 kronor och har nu polisanmält stölden.

– Man blir ju förbannad. Jag förstår inte varför någon vill stjäla barnleksaker. Vi vill verkligen varna andra från att drabbas, säger Madeleine Nordenknekt.

FAKTA

Så skyddar du dig

Se till att din bil är låst när du lämnar den. Känn på dörrarna, även om lamporna blinkat till.

Även om julstressen är stor – var uppmärksam på omgivningen.

Lämna inga värdesaker i bilen.