Döms till fängelse i bedrägerihärva

NYHETER

Antalet målsägande var svindlande 1 260 stycken. Miljontals kronor trillade in hos blufföretaget Svenska bolagsbasen för webbtjänster som anses vara värdelösa.

Nu döms sex personer, varav fem till fängelse, i den jättelika bedrägerihärvan.

Männen har kontaktat småföretagare och påstått att dessa har olika former av avtal med Svenska bolagsbasen. De drabbade, inte sällan äldre och människor med språksvårigheter, har sedan fått betala tusentals kronor i uppsägningsavgifter.

Flera får fängelse

Fem av männen döms nu i Malmö tingsrätt till fängelse mellan två år och tio månader upp till tre år och fem månader för grovt bedrägeri. En man döms till villkorlig dom och dagböter för häleri och de tre resterande åtalade frias.

– Man har i sina fakturor angivit att man som köpare skulle få ett antal annonsvisningar på Google. Men vi har inte kunnat se att någon har fått detta, sade kammaråklagaren Magnus Pettersson till TT när åtalet lämnades in.

Ett jättemål

Inspelade samtal, mejlkorrespondenser, bankdosor, förhör med IT-experter och en lång rad vittnesförhör är bara några delar av bevisningen i jättemålet.

– Att höra de här 1 260 var ett utomordentligt stort åtagande för polisen och krävde enorma resurser. Sedan sade jag stopp, även om det var fler som betalat in pengar, har Magnus Pettersson tidigare sagt till TT.

FAKTA

Andra fall

Maj 2015: 118 108

Sex personer dömdes till fängelse i Hovrätten över Skåne och Blekinge och ytterligare ett antal fick villkorlig dom. Runt 400, främst äldre, småföretagare hotades med inkasso om de inte betalde för annonser som de aldrig beställt. Sammanlagt krävdes företagarna på 4,3 miljoner kronor.

April 2014: Företagslansering

Den 38-årige huvudmannen döms i Hovrätten över Skåne och Blekinge till fängelse i två och ett halvt år. Han ska tillsammans med en kompanjon, som dömdes i Helsingborgs tingsrätt, ha skickat ut över 9 000 falska fakturor. Småföretag vittnade om aggressiva metoder och hot.

December 2015: Annonskonsulterna med flera

Tre huvudmän och 17 telefonförsäljare inom bolagen Annonskonsulterna och Kastafon åtalades förra veckan vid Malmö tingsrätt för att ha lurat över 2 000 småföretagare på sammanlagt 10,5 miljoner kronor. De ska ha förmått företagarna att betala för en Googletjänst som de inte tillhandahöll. Samtliga åtalas för grovt bedrägeri och åklagarsidan kommer att yrka på minst sex års fängelse för huvudmännen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM