Forskare: Därför ska du inte avsluta sms med punkt.

”Slut på konversationen”

Foto: Privat
Inte ett bra sätt att avsluta ett sms på.
NYHETER

Att avsluta varje mening med en punkt är för de allra flesta självklart. Men i en tid där sms och andra chattkonversationer dominerar vår kommunikation har punkten kommit att uttrycka irritation.

Har du också rynkat på ögonbrynen när du fått ett sms med en punkt i slutet? Då är du inte ensam. En punkt i slutet på ett meddelande indikerar irritation eller ilska, skriver The New Republic.

”Fått större betydelse”

Forskaren Mark Liberman, professor i lingvistik vid University of Pennsylvania, säger att punkten kommit att betyda mer än just en punkt när det gäller sms och chattkonversationer. Punkten uttrycker att avsändaren förhåller sig negativt till det mottagaren skrivit.

– I världen av chatt och sms-meddelanden är det praxis att avsluta en mening genom att helt enkelt sluta skriva, utan att sätta en punkt. Att använda punkt får då en större betydelse än att bara avsluta en mening eftersom mottagaren börjar fundera på varför du faktiskt har använt en punkt.

Bättre med utropstecken

Liberman förespråkar istället att man använder sig av utropstecken som signalerar att avsändaren är mer positivt inställt. Korrekt grammatik är helt enkelt inte optimalt när man sms:ar eller chattar.

– Det de som använder punkt förmedlar är, icke överraskande, att detta är slutet på vårt samtal – eller åtminstone deras sista bidrag i det, säger Liberman.

ARTIKELN HANDLAR OM