Över 40 trafikolyckor under dagen

Trafikverket varnar för halka i halva landet

1 av 2 | Foto: NIKLAS HAGMAN
En person skadades i en singelolycka på väg 664 utanför Ängelberg.
NYHETER

Just nu är det många julfirare ute på vägarna.

Men det gäller att ta det försiktigt.

I går rapporterades ett 40-tal trafikolyckor in av polisen.

Strax innan 23-tiden på tisdagskvällen voltade en personbil i Löderup i Ystad och en man kastades ur bilen. Ännu är skadeläget oklart.

Dagarna innan jul är tiden då flest skadar sig i trafiken. 22 december är statistiskt sett den värsta dagen. Förra året inrapporterades 67 olyckor den 22 december.

Det handlar inte bara om att det är många julfirare ute på vägarna – Trafikverket varnar också för halka i halva Sverige.

Under kvällen varnas det för ishalka, snöhalka och frosthalka. Ishalkan drabbar främst de mellersta delarna av Sverige medan frost- och snöhalkan slår till i Norrland.

Vid 22.55 på kvällen fick polisen in ett larm om att en person voltat på Österlenvägen i Löderup. Det visade sig vara en 25-årig man, som kastats ur bilen i samband med krocken.

– Den här personen är vid liv, stundvis medvetslös. Per automatik är det en allvarlig olycka, men vi vet inte hur allvarlig den är i nuläget, säger vakthavande befäl Kim Hild vid polisen i Skåne.

Polis, ambulans och räddningstjänst befinner sig just nu på plats.

– Han var ensam i bilen och har förts till sjukhus, säger Tim Eriksson, inre befäl vid polisen i Ystad.

”Det är halt på platsen”

Sedan i morse har det skett ett 40-tal trafikolyckor i landet. Några personer har blivit skadade, men inga dödsolyckor har rapporterats.

Klockan 17.30 fick polisen in ett larm om en trafikolycka på Ängelsbergsvägen i närheten av Sundbo, öster om Fagersta.

– En personbil har kört av vägen och det är halt på platsen. Det gäller att ta det försiktigt, säger Martina Saghamre på polisen i Västmanland.

En kvinna fördes till sjukhus med ambulans med oklara skador.

Tidigare på eftermiddagen, vid 15-tiden, körde en personbil ner i ett dike i Sätra brunn. Även den olyckan tros ha orsakats av halka.

Två seriekrockar på samma plats

På E18 i närheten av Karlstad inträffade två seriekrockar inom loppet av två timmar – på samma plats. Klockan 16.55 kom det första larmet. Fem bilar hade kört in i baken på varandra.

– Det blev någon form av stopp i trafiken så det blev en seriekrock. Två fick föras till sjukhus med lindriga skador, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl på polisen i Värmland.

Kort efter att polisen och räddningstjänsten var klara på platsen inträffade ännu en olycka. Polisen fick in larmet 18.30.

– Det var samma sak där, en körde in i baken på den andre, säger Jan-Åke Sjöström.

Bil voltade av vägen

Vid 19.49 fick polisen in ett larm om att en personbil har kört av vägen på E20, i höjd med Alingsås. Skadeläget är fortfarande oklart.

– En personbil kör av vägen och voltar. En person är förd till Alingsås lasarett, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Vid 21-tiden krockade en personbil med en timmerbil på väg 353 vid Baggård, Nordmaling. Personen i bilen sitter fastklämd, skriver Västerbottenpolisen på sin hemsida. Skadeläget är oklart.