Amnesty: Minst 200 civila döda i ryska bombattacker

Foto: AP
Ett ryskt Su-34 bombplan droppar bomber på ett mål. I en rapport från Amnesty International som släpptes den 23 december anklagas landet för att ha bombat civila mål.
NYHETER

Minst 200 civila har dödats i ryska luftvärnsattacker i Syrien de senaste tre månaderna, uppger Amnesty International.

Organisationen säger att det kan vara så många dödsfall att det rör sig om krigsbrott.

Amnesty International riktar svidande kritik mot Ryssland i en ny rapport – där landet anklagas för att döda civila i Syrien, skriver nyhetsbyrån AP.

Människorättsorganisationen, som intervjuat vittnen och aktivister om mer än 25 ryska angrepp mellan 30 september och 29 november, säger sig ha funnit indikationer på ”allvarliga brister” [från Ryssland] att respektera internationell och humanitär rätt”, skriver BBC.

”Verkar ha attackerat civila”

Rapporten fokuserar framförallt på sex attacker, i provinserna Homs, Idlib och Aleppo, som uppges ha ägt rum i Syrien mellan september och november och dödat minst 200 personer.

Ett datum som nämns är 29 november. Då uppges 49 civila ha dödats och många andra skadats när tre missiler slog ner i en offentlig marknad i staden Ariha i Idlib-provinsen, säger Amnesty.

– Vissa ryska attacker verkar ha attackerat civila eller civil egendom direkt genom att slå mot bostadsområden utan några uppenbara militära mål eller ens medicinsk utrustning, vilket resulterade i dödsfall och skador på civila, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, enligt AP.

Anklagelserna kommer efter att New York-baserade Human Rights Watch i förra veckan släppte en rapport där man uppger att klusterbomber använts vid minst 20 tillfällen sedan Ryssland och Syrien påbörjade sina attacker mot terrorgrupper i landet, den 30 september, skriver AP.

Har kallat anklagelser ett ”informationskrig”

Ryssland har upprepade gånger förnekat att dess militära bombningar orsakar civila dödsfall och har beskrivit anklagelser om sådant som en del i ett ”informationskrig”. De har också uppgett att flyganfallen syftar till att slå ut Islamiska staten, IS, och andra terroristgrupper, medan västerländska tjänstemän och syriska rebeller enligt AP säger att de flesta attackerna har fokuserat på centrala och norra Syrien, där IS inte har en stark närvaro.

Inga ryska tjänstemän har ännu gjort några offentliga uttalanden efter anklagelserna som framkommer i rapporten.

Men president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov sade till BBC i måndags om påståendena att landet använt klusterbomber att den ryska militären i Syrien verkar i linje med internationell rätt.

De boende och oppositionsaktivister inne i Syrien erkänner också att de har inget sätt att veta säkert om attackerna utförs av Ryssland eller den syriska militären.