Skåne: Staten borde betala id-kontroller

Foto: ANDREAS HILLERGREN
NYHETER

Extra vakter och förlorade intäkter.

Kravet på id-kontroller blir ingen billig historia för trafikbolagen, när det träder i kraft 4 januari.

Nu vill Region Skåne att staten ska stå för notan. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

Det är inte bara färre resenärer och dyra vakter som kostar när id-kontrollerna införs 4 januari. För trafikbolag som brister i kontrollerna hotar böter om 50 000 kronor per tur.

Henrik Fritzon (S) är ordförande för Region Skåne. Till Helsingborgs Dagblad säger han att regionen kräver ersättning för id-kontrollernas extra kostnader.

– Vi vill ha kompensation för Skånetrafikens extrakostnader. Sedan får andra trafikoperatörer framföra sina önskemål och krav, säger han till Helsingborgs Dagblad.

SJ har valt att ställa in alla X2000-tåg mellan Malmö och Köpenhamn från 4 januari, eftersom id-kontrollerna anses bli för dyra och tidskrävande i relation till de relativt få passagerarna. Det är inte ett alternativ för lokaltrafiken, säger Henrik Fritzon.

– Vi kan ju inte göra likadant. Vi har ett annat ansvar för Öresundsregionen, säger han till HD.

Enligt en uppskattning som tidningen gjort kan fakturan för vakterna hamna på 1 116 000 kronor varje månad. Skånetrafiken räknar med 14 miljoner mindre i månaden när folk väljer bort tågen.

På Justitiekanslern säger man att Region Skåne kan vända sig till domstol om de vill få staten att betala utgifterna. I första hand säger Henrik Fritzon att regionen ska diskutera fram en lösning tillsammans med regeringen, men att en juridisk process inte går att utesluta.