117 personer räddade av Gula båtarna

1 av 9
NYHETER

En omfattande räddningsinsats pågick under onsdagsmorgonen utanför den grekiska ön Samos kust.

117 flyktingar räddades av Gula båtarna från en överfull, sjunkande träbåt.

– En kvinna i båten var rullstolsburen, säger Aftonbladets Peter Wixtröm som är på plats.

117 personer räddades på onsdagsmorgonen av Gula båtarna utanför ön Samos i Grekland. Uppskattningsvis befann sig 140 flyktingar ombord den lilla träbåten varifrån 117 räddades. Resten kunde simma in till land och tas om hand.

– Vi har precis varit och släppt av de vi har plockat upp, sa Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm, som är på plats med Gula båtarna utanför Samos, innan man precis skulle ge sig ut på Medelhavet igen.

Han berättar att räddningen gick förhållandevis lugnt till.

– Det är ganska bra väder ändå, det blåser inte jättemycket. Det var en båt som gått på grund nära land, säger Peter Wixtröm som nu fortsätter med sökandet efter fler flyktingar i sjönöd.

”Alla tror att de ska dö”

I det här fallet kunde träbåten ta sig förhållandevis nära stranden, säger Peter Wixtröm.

– Men hade de kommit några hundra meter fel så hade det kunnat sluta i katastrof. Då hade båten kunnat slås sönder mot de vassa klipporna.

Han ser ett trendbrott, där gummibåtarna nu bytts ut mot rangliga fisketräbåtar.

– På gummibåtarna så slår vågorna in i båten och man blir sittande i det kalla vattnet. Det är runt 14-15 grader, det låter ganska varmt, men lite vind på det och efter att ha suttit 5-6 timmar så blir man nedkyld. Och de har inte kläder som vi har, säger Peter Wixtröm.

Bland de 140 personerna på båten fanns både vuxna och barn, samt en rullstolsburen kvinna.

– Alla tror ju att de ska dö och är väldigt rädda och chockade.

– De är oftast jättetacksamma och tycker att vi är deras hjältar. Men de riktiga hjältarna är de som skänker pengar till Gula båtarna, säger Peter Wixtröm, som berättar att det fortfarande är ett konstant flöde av flyktingar trots vintermånaderna.

Gula båtarna har bara sedan starten i oktober i år lyckats rädda över 600 människoliv.

800 personer räddade utanför Libyen

Hittills i år har omkring 3 600 flyktingar försvunnit eller dött under den farofyllda resan över Medelhavet. Det milda vädret gör att oväntat många migranter fortfarande ger sig ut på havet.

Antalet människor som har flytt till Europa i år överstiger nu en miljon, enligt Internationella organisationen för migration (IOM).

Minst tolv personer drunknade under tisdagen när en båt med flyktingar på väg mellan Grekland och Turkiet sjönk utanför den turkiska kusten.

Samtidigt kunde nästan 800 personer räddas under gårdagen i vattnen norr om Libyen, rapporterar flera medier.

FAKTA

Gula båtarna

Gula båtarna är ett projekt startat av Sjöräddningssällskapet och mediebolaget Schibsted med syftet att rädda liv i området kring Samos i Medelhavet.

Båtarna är i den så kallade Victoriaklassen, särskilt framtagna för insatser till havs. De är tolv meter långa och självrätande, de ska alltså vända sig rätt om de slår runt. De är testade för att kunna rädda 60 människor.

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation, driven av frivilliga sjöräddare som funnits sedan 1907. När de har jour är de ständigt beredda. Går larmet ska de vara i båten och på väg ut ur hamnen på mindre än 15 minuter.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

■ ■ Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in