Explosion på nattklubb i centrala Stockholm

Polisen: ”Går inte att utesluta samband med skotten mot Sturecompagniet"

1 av 14
NYHETER

En okänd person har kastat in ett explosivt föremål på Berns salonger i Stockholm.

För två veckor sedan sköt någon mot nattklubben Sturecompagniet.

Berns och Sturecompagniet har samma ägare.

– Det går inte att utesluta samband. Rent historiskt är det endera någonting som en avvisad gäst gör i affekt eller så kan det vara grövre våldsbrottslighet i botten, säger inspektör Ulf Höglund, polisens förundersökningsledare.

Vet du mer? Har du bild eller film? Hör av dig till oss!

Klockan 04.19 fick polisen larm om att en okänd person slängt in ett explosivt föremål i restaurangen Berns lokaler i centrala Stockholm. Föremålet detonerade samtidigt som personal befann sig inne på nattklubben.

– Det har smällt till ordentligt i restaurangen, säger Carina Skagerlind vid polisens kommunikationscentral i Stockholm.

Ett stort område kring Berns spärrades av och platsen undersöktes av polisens tekniker.

Personal inne i lokalen

– Jag håller på att sammanställa vad patrullerna som var på plats i morse har dokumenterat. Jag ska begära att få in de filmer från övervakningskameror som finns i området, säger inspektör Ulf Höglund.

Några ur personalen befann sig i lokalen, som annars var nedsläckt för natten, uppger polisen. Ingen person ska dock ha kommit till skada.

Polisen vet ännu inte om det var en eller flera gärningsmän.

Ingen person är gripen eller misstänkt.

Enligt Aftonbladets reporter Kristoffer Olofsson, som var på plats, hade polisen spärrat av nästan hela Berzelii park som ligger precis utanför Berns.

Utifrån syntes minst två rutor på fasaden som var krossade.

– Vi vet ännu inte vilken typ av sprängladdning det var, säger Ulf Höglund.

”Går inte att utesluta samband”

För två veckor sedan avlossade en man flera skott mot entrédörren till nattklubben Sturecompagniet på Stureplan i centrala Stockholm. Ägare till både Sturecompagniet och Berns är Stureplansgruppen. Flera vittnen uppgav för Aftonbladet att skytten var en mörkklädd man som kom till platsen i en mörk bil.

– Jag har inte pratat med någon från ledningsgruppen där, jag vet inte om de ser samband. Det går inte att utesluta, men det kan vara en enskild händelse också, säger Höglund.

Han lägger till att han ännu inte har en klar bild över det som har hänt. Men historiskt kan den här typen av attacker mot nattklubbar handla om utpressning eller avvisade gäster som vill hämnas.

– Det kan vara båda delarna. Endera är det någonting som en avvisad gäst gör i affekt eller så kan det vara grövre våldsbrottslighet i botten. Men vi vet ännu för lite i det här fallet, säger Ulf Höglund.

Berns håller öppet som vanligt

Nanna Waktel, vd för Berns, vill inte prata med Aftonbladet utan hänvisar till ett pressmeddelande på nattklubbens hemsida.

Verksamheten kommer inte att påverkas av nattens attack.

"Det är förvånande och beklagligt att något sådant här kan hända. Vi bistår polisen i deras arbete men av respekt för den förundersökningssekretess som råder kan vi i dagsläget inte lämna ytterligare kommentarer", skriver klubben på sin hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott