Döms för knivdråp mot sjuårig flicka

1 av 11
NYHETER

Den 7-åriga flickan knivskars brutalt till döds i sitt hem.

Nu döms en 36-årig tidigare inneboende till familjen för dråp och att betala ett högt skadestånd.

– Båda föräldrarna till flickan mår oerhört dåligt, säger föräldrarnas och dödsboets advokat, Peter Nilsson.

Tragedin i bostadsområdet i Bro utanför Stockholm i somras har fått ett rättsligt slut. En sjuårig flicka knivskars till döds i familjens badrum och en inneboende, en 36-årig man, åtalades för det misstänkta mordet.

Något egentligt motiv för att döda flickan har saknats.

Mannen led av djupa depressioner efter svåra förhållanden i sitt hemland och visade tecken på rena hallucinationer och förföljelsemani, har ett vittne berättat.

Högg 7-åringen i halsen

Ångesten stegrades och 36-åringen gick in till badrummet för att ta sitt eget liv. Den sjuåriga flickan följde efter honom och kramade honom lekfullt bakifrån, mannen fick då en blackout och högg flickan i halsen med en kniv.

Attunda tingsrätt dömde på tisdagen den 36-årige mannen för dråp till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska utvisas ur riket och förbjuds att återvända. 36-åringen ska totalt betala 182 860 kronor i skadestånd till vårdnadshavarna samt 61 705 kronor till dödsboet.

”Begicks under hastigt mod”

Det rättspsykiatriska utlåtandet har angett att mannen vid tillfället hade en nedsatt förmåga att inse vad han gjorde och led av en allvarlig psykisk störning.

Till skillnad mot försvaret anser tingsrätten att mannen ändå var tillräckligt medveten om sitt handlande när han knivskar flickan till döds och var likgiltig inför risken att hon skulle avlida.

Då det saknas stöd för att agerandet skulle varit särskilt hänsynslöst från 36-åringens sida och medfört onödigt lidande för flickan utöver själva knivskärningen ska gärningen, enligt tingsrätten, bedömas som dråp och inte mord. Händelseförloppet var mycket kort och gärningen begicks under hastigt mod.

– Föräldrarna är nöjda över att han döms för ansvar för flickans död men inte med brottsrubriceringen, säger advokat Peter Nilsson som företräder dödsboet och vårdnadshavarna.

– Han borde ha dömts för mord på grund av omständigheterna, det rör sig om våld mot en skyddslös person i hemmet. Flickan måste ha känt en stark dödsångest.

”Inte helt nöjd med domen”

I nuläget är det oklart om domen ska överklagas.

– Det är ett beslut vi får ta då vi diskuterat färdigt. Båda föräldrarna mår oerhört hört dåligt av det inträffade.

36-åringens försvarare, advokat Lars Thorolfson, har ännu inte hunnit prata med sin klient om domen och om den ska överklagas.

– Jag är inte helt nöjd med domen då vi bestridit ansvar för mord och dråp.

Han anser att rätten delvis tagit hänsyn till hans klients hälsotillstånd då rubriceringen blev dråp istället för mord.

– Påföljden är acceptabel i förhållande till hans psykiska störning.

ARTIKELN HANDLAR OM