Två män döms till döden för turistmord

Fälls för mord på unga britter i Thailand

1 av 5
NYHETER

Brittiska turisterna Hannah Witheridge, 23, och David Miller, 24, hittades ihjälslagna på en strand i Thailand 2014.

Nu har två män dömts till döden för dådet.

Men både utredningen och rättegången har varit kontroversiell, skriver TT.

I september förra året hittades Hannah Witheridge och David Miller döda och utan kläder på Sairee Beach på ön Koh Tao. I närheten av kropparna fanns deras kläder och en hacka med blodstänk.

Hundratals dna-testades

– Mannen var huggen i ryggen och på sidan av huvudet, medan kvinnan var huggen i ansiktet. Det är väldigt ruggigt, sa polisinspektör Prachum Ruangthong till nyhetsbyrån AP då.

Senare matchades dna från en cigarettfimp som hittades vid de två unga britternas kroppar till två asiatiska män. Polisen avslöjade också en tid efter mordet att Hannah Witheridge våldtagits och att sperma från två olika personer tagits omhand.

En rad personer förhördes under utredningen, däribland andra britter, och hundratals personer dna-testades.

Tog tillbaka erkännanden

I oktober greps tre burmesiska gästarbetare.

Två av dem erkände under polisförhör att de mördat britterna. Båda tog senare tillbaka sina erkännanden och bedyrade sin oskuld. I stället hävdade männen att de tvingats erkänna brotten under tortyr.

De åtalades, men både utredningen och rättegången mot männen har varit kontroversiell, bland annat har den innehållit anklagelser om inkompetent polisarbete och felaktig hantering av bevis och tortyr av de misstänkta, rapporterar TT.

De två männen från Burma dömdes på julafton till döden i Thailand.

Överklagar domen

Utanför domstolen läste David Millers bror Michael upp ett uttalande från familjen.

”Han skulle inte ha dött den kvällen. David dog av drunkning efter att han blivit slagen flera gånger. Hans käke och kindben slogs sönder och han hade frakturer i skallen. Han slogs ner bakifrån, släpades till havet och lämnades att dö. Det kommer för alltid att finnas med oss”, säger Michael Miller bland annat enligt Sky News.

Familjen Miller tycker att Hannah och David nu åtminstone fått upprättelse. Familjen Witheridge uppger att de behöver tid att smälta utgången av rättegången efter en ”otänkbart svår tid”.

Andy Hall, som jobbar för en organisation för gästarbetares rättigheter har representerat de nu dömda männen under rättegången. Han säger att de tänker överklaga domen, rapporterar Sky News.

– De tror att sanningen i det här fallet en dag ska komma fram. De är övertygade att de kommer att bli frikända under överklagandeprocessen.

Sofia Roström Andersson