Syrien redo för FN-ledda fredssamtal

NYHETER

Syrien är redo att delta i FN-ledda fredssamtal.

Det uppgav landets utrikesminister Walid Muallim under ett besök i Kinas huvudstad Peking, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Foto: Ebrahim Noroozi / AP
Syriens utrikesminister Walid Muallim.

I fredags antog FN:s säkerhetsråd enhälligt en resolution om en internationell färdplan för vapenvila och fred i Syrien.

När Syriens utrikesminister Walid Muallim besökte Kina för ett möte med landets utrikesminister Wang Yi i Peking på torsdagen meddelade han att landet nu är berett att delta i fredssamtal, skriver Reuters.

– Vår delegation är redo så snart vi får se en lista över oppositionens delegation, sa Walid Muallim, stående bredvid den kinesiska utrikesminstern.

De FN-ledda överläggningarna om Syrien planeras starta i Génève i sydvästra Schweiz i slutet av januari.

Men hindren för ett slut på kriget kan fortfarande upplevas oöverstigliga, där ingen sida i konflikten kan säkra en tydlig militär seger. Och stormakterna är fortfarande splittrade kring vem som ska representera den oppositionen och framtiden för Syriens ledare Bashar al-Assad, skriver Reuters.

När Wang Yi efter mötet fick frågan om Kina anser att al-Assad bör sitta kvar vid makten eller kliva ner avböjde han att svara.