Över 100 personer döda i gasexplosion

Foto: SUNDAY ALAMBA/AP/TT
NYHETER

Mer än hundra människor har dödats i Nigeria efter att en gasbil exploderat vid en tankstation.

Personerna hade samlats i industriområdet för att fylla på sina gasflaskor med gas för att kunna laga mat inför julhelgen, rapporterar AP.

En lastbil fylld med gas exploderade och orsakade ett inferno av eld vid ett överfyllt industriområde i samhället Nnewi i sydöstra Nigeria, rapporerar nyhetsbyrån AP. Explosionen inträffade vid klockan 11 lokal tid.

När brandkåren kom till platsen och lyckades släcka elden kunde en av AP:s reportrar räkna till över hundra kraftigt brännskadade kroppar.

Många hade samlats vid industriområdet, som tillhör Inter Corp Oil, för att fylla på sina gasflaskor med gas för att kunna laga mat inför julafton, enligt nyhetsbyrån.

”Exploderade som en bomb”

– Elden exploderade som en bomb och hela gasstationen fylldes av tjock svart rök, säger vittnet Emeka Peters som menar att explosionen kom från tankbil som precis hade tankat över gas och sen kört därifrån utan att vänta tillräckligt länge på avkylning.

– Många dödades och de flesta av dem var de som varit vid bensinstationen och köat hela dagen för att fylla på sina gascylindrar, säger han till AP.

Många av kropparna hade bränts bortom igenkänning, säger Peters som tvivlar på att det blir lätt att identifiera personerna.

Enligt den nigerianska nyhetssajten Vanguard stängdes över 100 personer inne i fabriken under tiden som infernot rasade. Räddningsarbetare kunde först inte gå in på grund av den kraftiga elden.