Hittade stulet barnbarn efter 39 år

NYHETER

Argentina. Maria Mariani grundade en rörelse, Far- och mormödrarna på Plaza de Mayo, för att hitta barnen som Argentinas militärjunta stal.

Nu, 39 år senare, har hennes saknade barnbarn återfunnits.

Clara Anahi Mariani fördes bort tre månader gammal sedan hennes mor mördats av regimen i november 1976. Hennes far dödades åtta månader senare.

Runt 30 000 människor, vänsteraktivister och misstänkta regimmotståndare, dödades eller försvann under diktaturen 1976-1983. Clara var ett av runt 500 barn som tros ha stulits av militärregimen för att adopteras bort till par som sympatiserade med juntan.

Organisationen Mödrarna på Plaza de Mayo, eller De galna mödrarna som de också kallades, bildades 1977 för att kräva barnen tillbaka. Samma år grundades Far- och morföräldrarna på Plaza de Mayo av bland andra Maria "Chicha" Mariani, för att försöka hitta de försvunna barnen.

"Efter 39 års outtröttligt sökande har Chicha Mariani och hennes barnbarn Clara Anahi återfunnit varandra", heter det i ett uttalande från Anahistiftelsen, som Maria Mariani grundade 1989, efter att ha lämnat posten som ordförande för Far- och mormödrarna. Släktskapet har bekräftats genom dna-analyser, enligt uttalandet.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM