Kungen höll årligt jultal: ”Samhället har prövats”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
NYHETER

I sitt årliga jultal pratade kung Carl XVI Gustaf om glädjen över att äntligen bli farfar.

Men också om de utmaningar som flyktingkrisen utgör för Sverige.

– Oron i världen har kommit oss nära på ett sätt som vi inte har upplevt på mycket länge i vårt land, sa kungen.

Kung Carl XVI Gustaf har hållit tal i Sveriges radio på juldagen varje år sedan 1972.

I dagens tal, som spelades in i prins Bertils våning på Stockholms slott, talade kungen bland annat om flyktingkrisen.

– Det har inte undgått någon att det har varit ett år då Sverige och det svenska samhället har prövats. Oron i världen har kommit oss nära på ett sätt som vi inte har upplevt på mycket länge i vårt land.

Han fortsatte:

– Det är 60 miljoner människor i världen som befinner sig på flykt. En del av dem har kommit för att söka skydd och en framtid för sig och sina barn här i Sverige. Vår vilja att hjälpa människor är mycket stark.

”Det finns mörker och oro i vår tid”

I sitt tal pratade kungen om flera av de tragiska händelser som präglade 2015, till exempel terrorattackerna i Paris och skolmorden i Trollhättan.

Kungen och drottningen besökte Kronanskolan några veckor efter våldsdåden.

– Mitt i sorgen och förstämningen var det fint att se hur personalen arbetade för att lotsa eleverna tillbaka. Tillbaka till vardagen och den trygghet som är så värdefull, för barn såväl som för vuxna.

Han passade även på att hylla föreningslivet, klimatavtalet som slöts i Paris och den svenske Nobelpristagaren i kemi, Tomas Lindahl.

– Ja, det finns mörker och oro i vår tid. Men inte minst därför är det så viktigt att också ta fasta på alla ljuspunkter och påminna varandra om att vi har goda skäl till att känna hopp och tillförsikt inför framtiden.

Gläds åt de nya barnbarnen

Nästa år blir kronprinsessan Victoria mamma åt sitt andra barn. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som gifte sig tidigare år, väntar sitt första barn.

– På det mer personliga planet är Drottningen och jag mycket glada över att Kronprinsessan och Prins Daniel väntar sitt andra barn. Vi glädjer oss också åt att Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia ska bli föräldrar och att vi därmed blir farmor och farfar för första gången.

Läs hela talet här