Facebook-uppror mot id-kontroller

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
Gränskontroll på Öresundståget. Nu kräver Öresundsrevolutionen att id-kontrollerna stoppas och samlar namn på Facebook.
NYHETER

Beslutet att införa id-kontroller på all kollektivtrafik till Sverige hotar Skånes utveckling, anser personerna bakom Öresundsrevolutionen.

På bara ett par dagar har kampanjen fått tusentals följare på Facebook.

– Jag tror inte att regeringen förstår att man förstör folks liv när restiden från Köpenhamn fördubblas, säger Niels Paarup-Petersen.

Den 17 december röstade riksdagen ja till regeringens lagförslag om id-kontroller på all kollektivtrafik till Sverige från den 4 januari. Målet är att kraftigt få ned antalet asylsökande.

Beslutet möttes omgående av stark kritik – inte minst från Öresundsregionen.

– Det blir i stort sett omöjligt att pendla i Öresundsregionen – restiden kommer att fördubblas för många människor – vilket hotar Skånes utveckling, säger Malmöbon Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och tidigare medlem i intresseorganisationen Öresundskommittén.

”Väldigt Stockholmscentrerat”

Tillsammans med Mats Genberg och Richard Stjernfeldt ligger han bakom initiativet Öresundsrevolutionen, vars Facebooksida skapades den 23 december. Två dagar senare hade den gillats av över 6 000 personer.

– Vi ser två övergripande problem: Det första är id-kraven. Det andra är att vi är många som väldigt länge har varit trötta på att viktiga saker för Skåne beslutas i Stockholm, utan att man tar hänsyn till våra perspektiv. Det blir väldigt Stockholmscentrerat, och droppen som fick bägaren att rinna över var just id-kontrollerna. De är uteslutande ett sätt att visa att man kan agera, men tyvärr har man inte funderat på vad handlingarna får för konsekvenser, säger Niels Paarup-Petersen.

Enligt honom har regeringen missat att höra av sig till flera viktiga instanser innan det nya lagförslaget presenterades.

– Vi vet att de som ska se till att det här fungerar inte har hörts. Det är ingen som har hört Pendlarföreningen, ingen som har hört Öresundsbron, andra har fått två dagar på sig att svara. Det är inte ett seriöst agerande när man vill stoppa folks möjligheter att röra på sig i sin region. Det är en unik händelse i svensk historia, man återinför i praktiken en gräns som man nyligen har tagit bort. Det är inget man bör ta lätt på.

Vad krävs för att stoppa id-kontrollerna?

– Vi tror att det är väldigt viktigt att medborgare och näringsliv visar ett tydligt motstånd. Sydsvenska handelskammaren har gjort ett fantastiskt jobb med att visa att näringslivet inte alls vill att det här ska införas. Det som har saknats är ett sätt att visa att det faktiskt finns ett stort folkligt motstånd mot detta, det vill vi göra genom Öresundsrevolutionen.

Skickar brev till riksdagen

På Facebooksidan kan alla som vill skriva på en namninsamling för att riva upp riksdagens beslut. För varje namn kommer ett digitalt brev att skickas till alla riksdagsledamöter som antingen röstade för id-kontroller eller som avstod från att rösta. Enligt Niels Paarup-Petersen kommer Öresundsrevolutionen i dagarna att skicka iväg över 400 000 brev.

– Vi hoppas att det kan visa riksdagsledamöterna att vi inte bara är tre personer som sitter och tycker att det här är dumt. Förhoppningsvis finns det möjlighet att påverka sättet lagen genomförs på, men också datumet, man kanske kan skjuta upp det så att man får tid att utvärdera konsekvenserna.

Aftonbladet har sökt migrationsminister Morgan Johansson (S) för en kommentar.