Larm: Allt fler vill ha delar från vilda djur

1 av 3 | Foto: KAREL PRINSLOO/AP
Handeln med elfenben är ett enormt hot mot den afrikanska elefanten.
NYHETER

Svenskarna är positiva till att ha souvenirer av elfenben och andra vilda djur hemma, men vill samtidigt värna utrotningshotade arter, visar en undersökning från Världsnaturfonden WWF.

I undersökningen har de jämfört attityder och beteenden i fem länder, däribland USA, Kina och Sverige. Resultatet visar att i de länder som undersökts svarade en andel motsvarande nästan en halv miljard människor att de är positiva till att ha elfenben hemma. Väldigt många äger eller kan tänka sig att köpa delar av vilda djur.

Företrädare för WWF skriver på DN-debatt: "Vi ser en kraftig ökad efterfrågan på vilda djur i världen". Sverige ligger relativt bra till jämfört med de övriga länderna som undersökts men svenskarna har fortfarande mycket att lära, enligt skribenterna.

Undersökningen visar bland annat att 15 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa föremål tillverkade av elfenben. Över en tredjedel av svenskarna uppger att de tagit med sig souvenirer tillverkade av djurdelar från en semesterresa.

Motsägelsefullt nog uppger en klar majoritet av de tillfrågade att de känner en oro över att allt fler djurarter hotas av utrotning.

TT