Fyrverkerier mot polisen

1 av 2 | Foto: Carl Carlert
Ungdomar skjuter fyrverkerier mot polis i Växjö
NYHETER

Kravallutrustad polis och flera patruller ryckte på lördagen ut till stadsdelen Navestad i Norrköping efter att en grupp ungdomar skjutit fyrverkerier mot polisen.

Lite senare på kvällen briserade en liknande händelse i Växjö där en större grupp attackerade polis med grön laser och förmodat stulna fyrverkeripjäser.

Vid klockan 01 hade ungdomsgänget skingrats.

– Vi har gripit en person som utpekats som drivande i det hela, misstänkt för våldsamt upplopp, säger Magnus Lefevre, vakthavande befäl region Syd, till Aftonbladet.

Enligt uppgift till Aftonbladet blev en polispatrull, som åkte till Navestad i Norrköping efter larm om rökutveckling, beskjuten med fyrverkerier av en grupp ungdomar.

Samma sak hände när fler polispatruller kom till platsen.

Spårvagnstrafiken har stoppats i stadsdelen och vid 20-tiden kom kravallutrustad polis till området.

Då hade raketbeskjutningen upphört.

Raketbeskjutning och stenkastning

Klockan 20.40 ryckte även polisen i Växjö ut på ett larm om brand i en container i Arabyområdet. När polis och räddningstjänsten kom ut för att släcka branden besköts de med raketer och grön laser, skriver Smålandsposten.

– Det råder oroligheter där ute i detta nu. Det är ganska rejäla raketer det handlar om. Vi är på plats och försöker få ordning på oroligheterna, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral till tidningen.

Strax efter midnatt har polisen frihetsberövat ett okänt antal personer och splittrat upp gruppen i mindre grupper. Men raketbeskjutningen pågår ännu.

– Det har varit raketbeskjutning och stenkastning mot en väktare och när polispatrull kom till området strax före räddningstjänsten börjar de omedelbart beskjuta patrullen med raketer.

– De sista uppgifterna jag har är att det innan midnatt var 25-30 stycken. Vi håller fortfarande på att stävja det hela.

”Rätt rejäla pjäser”

Stephan Söderholm uppger att det tidigare under julhelgen varit inbrott i en stor container och att ett större antal nyårsfyrverkerier då stulits. Polisen misstänker att det kan vara dessa som nu avfyras.

– Det är inte en Ica-påse med raket utan en större mängd och en del rätt så rejäla pjäser.

I nuläget kan han inte uppge en tid för när de tror sig kunna ha situationen under kontroll.

– Det är svårt att säga, det beror på hur motparterna agerar. Men vårt mål är att få slut på detta så snart det går, säger Stephan Söderholm.

Polisen vill inte uppge hur många patruller de har ute på plats, men förstärkning har tillkallats från flera håll i regionen.

Läget bedöms så allvarligt att polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp.

Söderholm är informerad om raketbeskjutningen mot polis i Norrköping, men tror inte alls att händelserna har någon koppling till oroligheterna i Växjö.

– Det händer med ojämna mellanrum att det blossar upp sådana här tumultartade våldsamma upplopp, men vad det grundar sig i kann man spekulera i.

Strax före klockan 01 hade polisen gripit en 20-årig man som utpekats som drivande och situationen ska ha lugnat ner sig.

– Han misstänkt för våldsamt upplopp och hot mot tjänsteman då en raket avfyrats mot en polis, säger Magnus Lefevre, vakthavande befäl region Syd, till Aftonbladet.

En annan man har även gripits för ordningsstörning.

Polisen har inga uppgifter om personskador.

ARTIKELN HANDLAR OM