Kvinna biten av haj på Gran Canaria

1 av 4 | Foto: TWITTER
”I dag kom jag ansikte mot ansikte med en haj. Sånt som händer när man simmar på Kanarieöarna i december”, skrev Cristina på sin Twitter där hon också lade upp en bild på sin skadade arm.
NYHETER

En 38-årig kvinna blev biten av en haj i Arinaga på Gran Canaria på fredagen, enligt tidningen Canariasenhora

– Jag kände att det stack till men tänkte inte mer på det. Sen kände jag att trycket ökade, då vände jag mig om och såg att hajen hade min arm i ett grepp, säger hon till tidningen.

Madridbon Cristina Ojeda hade åkt till Gran Canaria för att spendera julledigheten med familjen. Efter jullunchen på juldagen bestämde hon sig för att ta en simtur – och det var då mardrömmen inträffade. Hon var ute på en simtur bara 20 meter från stranden när hon kände ett hugg i sin ena arm. Hon tittade ner. Och såg en haj.

För tidningen beskriver hon en stor, gråbrun varelse med en hajfena i vattnet.

– Först kändes det bara ungefär som när en hund biter en under lek, men sedan intensifierades greppet. Jag slog till den med min fria arm och såg en hajfena när den simmade bort, berättar hon.

Djuret, som tros vara en silkeshaj, simmade ner i djupet igen.

– Jag doppade huvudet i vattnet för att se vart den tog vägen och om den skulle komma tillbaka, men jag kunde inte se den, säger hon till tidningen.

Behandlas med antibiotika

Väl uppe och i säkerhet fick Cristina Ojeda läkarvård och antibiotika mot bettet. Till tidningen säger hon att hon inte förstod allvaret i situationen innan hon kom upp på land.

– Det har hänt att jag har ramlat av cykeln och haft mer ont, säger hon.

Enligt Fernando Frías, ordförande för intresseorganisationen Hajalliansen på Kanarieöarna, är detta första gången något liknande har hänt på öarna. Han säger till tidningen Canariasahora att han till en början var skeptisk när han hörde nyheten, men att han efter att ha träffat Cristina och hennes familj och sett hennes skador tror att det kan röra sig om en silkeshaj mellan 1,8 och 2 meter.

Han säger att ingen med säkerhet kan säga varför hajen har sökt sig så nära stranden, men att det skulle kunna vara så att väderförhållanden har fått mindre arter att röra sig mot land och att hajen har följt efter dem.

”Mycket ovanligt”

Fernande Frías kallar händelsen för ”mycket ovanlig” och säger att han inte tror att det finns någon anledning för badgäster att känna oro.

– Jag tvivlar på att något liknande kommer att hända igen inom de närmaste 50 åren. Många kommer hit för att dyka med hajar, men jag har aldrig haft turen att stöta på en silkeshaj, även om jag jättegärna skulle vilja det.