Extremväder – i hela världen

1 av 10
NYHETER

Tornador i USA, bränder i Australien och översvämningar i Storbritannien och Sydamerika.

New York-borna tar sig till stranden för att surfa.

Hela världen präglas av extremväder – och bara en huvudstad firade en helvit jul.

För många förblev drömmen om en vit jul en dröm.

Stora delar av världen plågas i stället av extremväder.

I USA har minst 25 personer mist livet till följd av svåra stormar och översvämningar. Ovädren har slagit hårdast mot delstaterna i södern. I Texas dog sju personer till följd av en kraftig tornado på lördagen. På andra platser i delstaten uppmättes snömängder på 36 centimeter.

”Det är en historisk snöstorm”, kommenterade vädermyndigheten National Weather Service.

T-shirtväder i New York

Högre upp i landet firar New York-borna julen i shorts och t-shirt. På Manhattan nådde termometern 22 grader på julafton.

– Finns det något bättre sätt att tillbringa julmorgonen än i vattnet? frågar Will Anderson retoriskt New York Daily News reporter.

Han har inlett julen med att åka till Rockaway Beach för att surfa.

– Surfning är inte längre en årstidssport, tillägger han.

”Oerhört allvarligt”

I Storbritannien har regnovädret orsakat massiva översvämningar. Hundratals varningar är utfärdade i England, Wales och Skottland. I staden York i norra England har 400 människor tvingats lämna sina hem. På ett tjugotal platser bedöms vädret utgöra en fara för människors liv.

– För många är läget oerhört allvarligt, säger premiärminister David Cameron till BBC News.

Även Sydamerika plågas av översvämningar. Under julhelgen tvingades 150 000 människor i Paraguay, Brasilien, Argentina och Uruguay lämna sina hem, rapporterar Al Jazeera.

I den australiska delstaten Victoria har över 100 hus förstörts i skogsbränder.

Enda huvudstaden som fick vit jul

Bara en huvudstad i världen fick en helvit jul. Enligt en sammanställninge från danska TV2 var Reykjavik på Island var den enda huvudstad som hade ett stabilt snötäcke under hela julen. Stockholm och Oslo har fortfarande barmark, medan Moskva och Helsingfors fick fina snötäcken först efter julafton.

Andra högt belägna huvudstäder, som Kabul i Afghanistan och La Paz i Bolivia, har vita jular ibland, men enligt meteorologiska sajter har temperaturen legat på plus hela julen.