Irakiska trupper trycker tillbaka IS

1 av 10
NYHETER

Terrorister från IS har lämnat staden al-Ramadi efter att den irakiska armén rycker fram.

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Alla IS-krigare har lämnat. Det finns inget motstånd kvar, säger arméns talesperson Sabah al-Numan till AFP.

Den irakiska armén har nu gått in i staden al-Ramadi i Anbarprovinsen, omkring 90 kilometer väster om Bagdad.

Regeringen har försökt återta staden i flera veckor och nu verkar man vara på god väg. Redan i tisdags rapporterades att IS-fästet var nära att falla då irakiska regeringsstyrkor uppbackade av flygangrepp från en USA-ledd koalition tog sig in i stadens centrum, i en offensiv som planerats i veckor.

”Vi har besegrat dem”

I dag intog man några tidigare regeringsbyggnader i a-Ramadi.

– Att vi kontrollerar komplexet innebär det att vi har besegrat dem i al-Ramadi, säger Sabah al-Numan enligt flera internationella medier.

Stridigheterna ska de senaste dagarna ha koncentrerats till just regeringsbyggnaderna, där IS har försvarat sina positioner med krypskyttar, bilbomber och mineringar, rapporterar AFP.

En amerikansk källa inom den USA-ledda koalitionen säger till Reuters att han i nuläget inte kan bekräfta att al-Ramadi är helt rensad. Al Jazeeras reporter Osama bin Javaid, som citerar källor, uppger att de irakiska myndigheterna nu kontrollera minst 60 procent av staden, skriver tidningen.

Minor och fällor

Enligt BBC har irakisk trupp gått in i byggnaderna och nu väntar ett omfattande arbete med att röja vägen längre in i staden från minor och fällor. Nyhetsbyrån AP och BBC uppger att man tror att IS nu har retirerat till de nordöstra delarna av staden.

– Nästa steg är att rensa fickor som kan finnas här och var i staden, säger arméns talesperson Sabah al-Numan.

Militära källor har tidigare uppgett att fler än 50 IS-män dödats det senaste dygnet.

Falih al-Essawi, provinsrådsledamot i Anbarprovinsen, uppmanar enligt Reuters nu regeringen att återställa tjänster i a-Ramadi snarast möjligt så att staden kan byggas upp och få invånare som lämnat att återvända.

– Det kommer inte att bli lätt att övertyga familjer att återvända till en stad som saknar grundläggande mänskliga behov, säger han till nyhetsbyrån.

Sunnidominerade al-Ramadi föll i IS händer i maj och har med sin gräns till Syrien varit extremiströrelsens viktiga fäste i Anbarprovinsen, då det binder ihop IS territorium i de båda länderna.

Samtidigt ska kurdiska styrkor under dagen ha dödat flertalet IS-medlemmar i en räd i Hawija i Kirkukprovinsen, uppger Al Jazeera.

FAKTA

Sunnitiskt missnöje gynnar IS

Majoriteten av Iraks över 32 miljoner stora befolkning, cirka 60 procent, är shiamuslimska araber medan 18 procent är sunnitiska araber. Kurderna, som till största delen också är sunnimuslimer, utgör 18 procent och har en delvis självstyrd region i norr. Kristna utgör mindre än 1 procent.

Under Saddam Husseins styre hade sunniter en dominerande ställning i Irak, men sedan han störtades har det varit den shiamuslimska majoriteten som dominerat.

Sunniter har klagat på diskriminering och övergrepp, något sunniextremisterna Islamiska staten (IS) dragit nytta av för att bygga allianser.

Regeringen i Bagdad och dess allierade har betonat vikten av att närma sig sunnitiska grupper för att bryta IS grepp, som man gjorde 2006.