Thorbjörn Fälldin inlagd på sjukhus

1 av 3 | Foto: ROBIN NORDLUND
Thorbjörn Fälldin, arkivbild
NYHETER

Thorbjörn Fälldin, 89, fick inte fira jul hemma.

Den förre statsministern vårdas sedan några dagar på sjukhus.

– Han är väldigt trött och sover den mesta tiden, säger hustrun Solveig Fälldin.

Den förre centerledaren och statsministern Thorbjörn Fälldin planerade ett stort julfirande med släkten hemma i Ås i Ångermanland.

Men den nu 89-årige Fälldin tvingades tillbringa julafton på sjukhuset i Sollefteå.

– Han fick urinvägsinfektion, säger hustrun Solveig.

På julafton var släkten uppe och hälsade på honom på sjukhuset. Solveig har varit på sjukhuset dagligen sedan han lades in. Till en början var han för trött för att prata, men när Aftonbladet når henne på söndagseftermiddagen har läget förbättrats.

– Han är på bättringsvägen nu, och kunde prata lite med mig, men han är fortfarande väldigt trött. De har inte sagt när han får komma hem från sjukhuset.

”Han blev jätteledsen”

I går kväll kom beskedet att Karin Söder – som var den som efterträdde Thorbjörn Fälldin som partiledare – hade avlidit. Som statsminister utsåg Fälldin Söder till utrikesminister 1976.

I dag gav Solveig sin make beskedet.

– Han pratade med Gunnar Söder för inte så länge sedan och fick höra att hon var dålig. Men han blev så klart jätteledsen, det är jättetråkigt.

Fyller 90 i april

Thorbjörn Fälldin har under de senaste åren plågats av dålig hälsa. I april fyller han 90 år.

– Vi tar en dag i sänder. Jag hoppas han får komma hem snart, han verkade må bättre i dag, säger Solveig Fälldin.

Så sent som den 9 december intervjuades Fälldin i Örnsköldsviks Allehanda. I vanliga fall aktar han sig för att uttala sig om dagspolitiken, men när flyktingkrisen kom på tal gjorde han ett undantag.

– Alla måste ha förmåga att se över gärsgår´n och se vilken förfärlig tillvaro de asylsökande och flyktingarna lever under, sa han då.