Fortsatt halkvarning – flera olyckor

1 av 4
NYHETER

Den svåra halkan ligger kvar under måndagen med olyckor och avstängda vägar som konsekvens.

En person är allvarligt skadad efter att ha frontalkrockat med en lastbil i Kopparberg.

– Den som färdades i personbilen har allvarliga skador men läget ska vara stabilt, säger Tommy Lindh, presstalesman vid polisregion Bergslagen.

Mellandagstrafikanter i större delen av Sverige behöver vara fortsatt vaksamma när måndagens väderförhållanden ger fortsatt hala vägar.

Tidigt på morgonen inträffade olyckor på några av landets stora vägar.

”Halt under hela natten”

Vid 10.36 på förmiddagen inkom ett larm om en frontalkrock mellan en personbil och en lastbil på en mindre väg i Kopparberg.

– Den som färdades i personbilen har allvarliga skador men läget ska vara stabilt. Jag vet inte om ambulansen åkt iväg med patienten ännu, säger Tommy Lindh, presstalesman vid polisregion Bergslagen.

Strax innan lunch inträffade en trafikolycka på länsväg 515, mellan Arnö och Stjärnholm i Södermanland. Föraren har av oklar anledning kört av vägen och hamnat på taket.
Föraren har förts med ambulans till sjukhuset i Nyköping, men skadeläget är i nuläget oklart.
– Jag vet inte den exakta orsaken till olyckan, men det är ju halt på vägarna, säger Tobias Persson, polisens vakthavande befäl.

Totalstopp på E18

Lite tidigare på måndagen inträffade en olycka på E18 mellan Kristinehamn och Karlstad. Vägen var vid 11-tiden fortfarande avstängd med totalstopp i båda riktningarna. Två bilar och en lastbil var inblandade i den kollisionen.

– Tre personer har förts i ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad men hur skadade de är vi inte hundra på. De som körde in i vajerräcket klarade sig väl bättre, så mycket kan man säga, säger Tommy Lindh till VF.

Vid 07-tiden fördes en person till sjukhus efter att ha kört in i vägräcket på E20 vid Eskilstuna. Enligt Södermanlandspolisen var det mycket halt vid olycksplatsen.

Risk för ishalka

Enligt Trafikverket är det under morgonen risk för ishalka på Gotland och i Halland.

Tidigt på måndagen inträffade två olyckor i Hallands län under morgonen. Strax före halv sju på morgonen krockade två bilar i Åled, Halmstads kommun.

– Troligtvis är det frontalkrock. Skadeläget är oklart men någon ska vara chockad och någon blöder, säger Peter Adlersson, polisens pressatalesman.

En kort tid efter olyckan i Åled inkom ett nytt larm om krock mellan två bilar, denna gång inne i Halmstad.

– Även där är det två bilar som krockat. Men där verkar det inte röra sig om personskador, säger Adlersson.

På E18 utanför Garphyttan krockade en lastbil och en personbil strax före 08-tiden.

– Föraren av personbilen ska ha slagit huvudet i ratten. I övrigt vet jag ingenting mer om skadeläget. Det var dåligt väglag på olycksplatsen, säger Tommy Lindh, presstalesman vid polisregion Bergslagen.

Totalstopp och köer

Olyckan orsakade totalstopp och långa köer på sträckan. På grund av det hade ambulansen först svårt att ta sig till platsen. Lastbilen var lastad med biogas men man har inte upptäckt något läckage.

Tidigare under måndagen stod E45 still vid Värmlandsbro efter att en lastbil vält. Enligt Värmlandspolisen orsakades olyckan troligtvis av halkan.

Frosthalka väntas i södra och mellersta Sverige under hela dagen och senare under kvällen är det risk för frosthalka från Kronobergs län i syd hela vägen upp till den östra delen av Västerbotten.

Under söndagen sammanställde Aftonbladet antalet olyckor i de länd där SMHI hade utfärdat klass 1-varningar för snöfall. Enligt polisens uppgifter handlade det om cirka 200 olyckor. Värst drabbade var länen Östergötland och Västra Götaland.