SMHI: Då slår den sibiriska kylan till

1 av 4
NYHETER

Ett mäktigt högtryck är på väg in från Ryssland.

Vi får minusgrader i veckan – och efter nyår blir det ännu kallare.

– Det är betydligt kallare luft på väg hit till helgen, säger meteorolog Lisa Frost på SMHI.

Kylan kryper sakta men säkert in över Sverige.

I söder är det i veckan nollgradigt med några få plusgrader, i Mellansverige väntas något kallare med några få minusgrader och i norr får man också räkna med lite lägre temperaturer.

Men det kommer inte att gå långsamt länge till, i helgen väntas kylan slå till på riktigt. Då kommer sibirisk kalluft in över Sverige.

– Vi har gått in i en kallare period nu och den ser ut att ligga kvar så långt jag kan se. Och efter nyår blir det betydligt kallare, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Då kommer kylan

Det högtrycksbetonade vädret kommer in på söndag med kallare vindar från havet och norra Ryssland. Och sedan ligger det kvar så långt SMHI kan se på sina prognoser, tio dagar framåt.

De som befinner sig i de södra delarna av landet kan räkna med mellan 5 och 10 minusgrader, i Dalarnas län kan det bli ned till 15 minus och längre norröver kan det bli närmare 20 grader kallt.

– Det blir riktigt kall luft i hela landet. På söndagen kommer den riktiga kylan – med kallare temperaturer i hela landet.

”Blir riktig vinter”

Men förutom kyla väntas vare sig blåst, regn eller snö, utan högtrycket förväntas till största delen ge lugnt och stilla väder.

Om man inte bor man i de östra delarna av landet – där kan man räkna med en del snöbyar.

– Man kan säga att det nu ser ut att bli vinter på riktigt, säger Lisa Frost.