Det här ångrar vi mest på dödsbädden

Tio saker svenskar önskar de gjort annorlunda

NYHETER

Att våga jaga sin dröm är nyckeln till att dö utan ånger. Den punkten hamnar nämligen överst på listan över vad vi svenskar ångrar mest på vår dödsbädd, visar en ny undersökning.

När livet ska summeras på ålderns höst finns det flera saker vi svenskar ångrar. Bland annat att man inte tillbringade mer tid med sina barn och reste mer hamnar högt upp. Men det svenskar ångrar allra mest är att man inte följde sina drömmar mer.

Jobb ångestframkallande

Totalt var det 1 047 svenskar i olika åldrar som ingick i undersökningen och fick svara på frågan ”Vad är du mest rädd för att ångra på din dödsbädd?” Längre ned på listan hamnar punkter som att ha jobbat för mycket och att ha skrattat för lite och att ha tagit livet på för stort allvar.

Hälsan inte viktig

Däremot är hälsan mindre prioriterad när livet ska summeras. Bara en av tio personer är rädda för att ha misskött hälsan.

– Undersökningen bekräftar det som vi upplever när vi träffar anhöriga till människor som gått bort. Efter ett långt liv är det inte vad vågen visar som räknas. Årets nyårslöfte borde kanske i stället vara att våga mer, säger Peter Göransson, informationschef på Fonus.

FAKTA

Vad är du rädd för att ångra på din dödsbädd?

45 % - Att jag inte vågade göra det jag drömde om

30 % - Att jag inte reste mer

30 % - Att jag var för lite med mina barn

28 % - Att jag tog livet för allvarligt

22 % - Att jag jobbade för mycket

21 % - Att jag inte skrattade mer

18 % - Att jag slarvade bort mina vänner

12 % - Att jag misskötte min hälsa

5 % - Att jag tog livet för lätt

2 % - Att jag drack för mycket

Källa: Norstat/Fonus